Hoevelaken afgedroogd in Wekerom

WEKEROM – Hoofdtrainer Jan van den Heuvel weet nu ook hoe het is, om met sc Hoevelaken te verliezen. Na drie gelijke spelen en twee overwinningen is er zaterdag een einde gekomen aan de ongeslagen status van de Hoevelakense voetballers. Na een 3-0 achterstand bij rust was gastheer SDS ’55 in Wekerom met 5-2 de sterkste in de eerste competitieconfrontatie tussen beide ploegen in de historie van beide clubs.

Ondanks de dreigende buien waren er traditioneel veel belangstellenden vanuit Hoevelaken meegereisd naar Wekerom, maar een groot deel daarvan maakte het eindsignaal niet mee. Veel rood-witte toeschouwers hielden het vroegtijdig voor gezien en dat had onder andere te maken met de kansloze eerste helft, die Hoevelaken speelde. Pas in de 38e minuut kon de eerste doelpoging worden genoteerd, een afzwaaier van linksachter Tom Buitink. SDS had toen al lang het verschil gemaakt, terwijl Jan van den Heuvel al zijn eerste wijziging had toegepast. Het leed was echter al geschied en hoewel Hoevelaken na de rust strijdvaardig uit de kleedkamer kwam, werd de achterstand alleen maar groter. Met nog een kwartier te spelen was de schade al opgelopen tot 5-0, waarna Hoevelaken zowaar nog iets terugdeed. In twee minuten tijd zorgden Jan Weyn en Peter van der Weerd voor een dragelijkere 5-2 stand en dat had nog gekker kunnen worden wanneer het vizier van Jan Weyn een minuut later weer op scherp had gestaan. Je moet er niet aan denken wat er bij een 5-3 stand in de laatste vijf minuten nog had kunnen gebeuren.

Hoevelaken begon slap aan het historische eerste competitietreffen tegen SDS. Al binnen vier minuten moest doelwachter Mick Bos de eerste gang naar het net maken. Tien minuten later was het weer prijs, toen de scheidsrechter een bal op het bovenbeen van Milan van den Hoeven na app?l als hands beoordeelde. Vanaf de stip werd het 2-0. De ruststand kwam vervolgens na exact een kwart wedstrijd op het bord. Na een voorzet vanaf links kon er vrij worden ingekopt: 3-0.

Na ruim een half uur spelen was voor Jan van den Heuvel de maat vol. Raymond Buis, op de bank begonnen vanwege een weekje weg, mocht opdraven ten koste van Rutger Peters. Kort daarna kwam de eerste, reeds gememoreerde mogelijkheid tot een doelpoging.

Met een ongewijzigde ploeg begon Hoevelaken vol passie aan de tweede helft. Dat leverde al na vier minuten een kans op voor Ruud Kassenaar en tien minuten later één voor Jelle Groosjohan. Daar waar SDS in exacte dezelfde minuten in de eerste helft wel scoorde, daar kregen beide Hoevelakers in de tweede doorgang de voet niet goed tegen de bal.

Ondanks de tegenvallers was het Hoevelaken te prijzen, dat er veel energie werd gestoken in het behalen van een beter resultaat. Niet met goed voetbal, wel met pompen of verzuipen. Een dubbele wissel, met Patrick Kloppenburg en Peter van der Weerd voor Jelle Groosjohan en Milan van den Hoeven, moest voor extra druk zorgen, maar het mes sneed aan de andere kant. Vanuit een hoekschop en na een snelle counter kwam SDS op een riante 5-0 voorsprong. Toch bleef Hoevelaken hoop uitstralen, wat nog tot twee doelpunten voor de statistiek leidde. Verder dan 5-2 kwam Hoevelaken niet en aan de gezichten van de afdruipende spelers kon worden geconcludeerd, dat die nederlaag verre van ingecalculeerd was.

Verslaggever: Robert Kreuning