HOEVELAKEN – Voetbalvereniging sc Hoevelaken heeft aan de jubileumwedstrijd tegen Terschuurse Boys één punt overgehouden. De 25e competitiederby tussen beide ploegen eindigde in 2-2. Een juiste uitslag, was de mening van velen, die de wedstrijd in levenden lijve volgden. Maar net als tegen BAS in de openingswedstrijd waren de druiven zuur voor Hoevelaken. Voor de tweede keer in drie wedstrijden kwam de tegenstander in de vierde minuut van de extra tijd langszij. Weer twee punten weg voor sc Hoevelaken.

“Jan van den Heuvel wil voetbal zien’. Dat was in eerste instantie de kop voor dit artikel. Binnen tien minuten was hij de lange halen van achteruit zat en bemoeide hij zich langs de zijlijn nadrukkelijk met de wedstrijd.

Jan van den Heuvel is nadrukkelijk zijn mannen aan het coachen

Vanaf doelman Mick Bos moest er van achteruit gevoetbald worden. Van den Heuvel deelde zijn verdedigers mede waar ze hun positie moesten zoeken en zich niet zo ‘schijterig’ moesten opstellen. “Durf te voetballen, er zijn voetbalmogelijkheden genoeg’, was zijn boodschap en zijn manschappen gehoorzaamden. Weliswaar bracht één van de voetballende oplossingen in de 26e minuut doelman Mick Bos in de problemen toen Rutger Peters de bal verkeerd terug speelde en Lopes-Dinis Magelhaes de bal eenvoudig kon intikken, maar daarna begon het kwartje te vallen. In tegenstelling tot de wedstrijden tegen BAS (3-3, 0-2 bij rust)) en EFC ’58 (1-1, 0-1 bij rust) ging Hoevelaken niet na de hervatting in de achtervolging, maar al voor de pauze. Dat resulteerde in de 33e minuut in een doelpunt van Ruud Kassenaar, die op rechts de bal kreeg, zijn tegenstander Jaap van der Weerd eenvoudig uitspeelde en vernietigend uithaalde. De ontlading was enorm en gaf Hoevelaken zelfs wat vleugels. Drie minuten voor de rust kwam de bal na een fantastische combinatie over vijf schijven voor de voeten van Michel van de Bunt, die eenvoudig kon afronden. Voor het eerst deze competitie ging Hoevelaken met een voorsprong de rust in.

In de tweede helft kon de wedstrijd alle kanten op. Mick Bos hield met een aantal reddingen Hoevelaken in de race, terwijl Jelle Groosjohan met wat meer rust in het hoofd de wedstrijd in het slot had kunnen gooien. In de 24e minuut bewees Ruud Kassenaar maar weer eens, hoe gevaarlijk een verre ingooi kan zijn. Met een ferme worp ‘smeet’ hij de bal vanaf de zijlijn voor het doel, waar Michel van de Bunt het leer doorkopte. Jelle Groosjohan kreeg een zee van tijd om oog in oog met de doelman zijn keus te maken en koos voor een directe uithaal. Met de buitenkant van zijn sterke linkervoet schoot de tot ‘man van de wedstrijd’ uitgeroepen middenvelder langs de verkeerde kant van de paal. “Ik had de bal eerst moeten aannemen”, verklaarde Groosjohan direct na de wedstrijd.

Met strijd over en weer leek Hoevelaken de wedstrijd voor het eerst dit seizoen met drie punten over de eindstreep te trekken. Totdat de 94e minuut opnieuw een bepalende minuut werd. Centrale verdediger Mark Buitink leek een ingespeelde bal eenvoudig weg te koppen, maar reageerde naar zijn zeggen op het ‘los-teken’ van zijn doelman Mick Bos. Dick Overeem, vorige week ook al goed voor drie treffers, was er als de kippen bij om het misverstand te promoveren tot een treffer. De ontlading bij Terschuurse Boys en de onthutsing bij Hoevelaken streden op dat moment om de eerste plaats. Weer gelijk.

Gelijkspelscenario

Met drie gelijke spelen op rij is Hoevelaken deze competitie weliswaar nog ongeslagen, maar veel zoden zet het niet aan de dijk. Zowel sc Hoevelaken als hoofdtrainer Jan van den Heuvel weten, welke kant het kan opgaan wanneer je veel wedstrijd niet verliest, maar ook niet wint. In het seizoen 2005/2006 speelde Hoevelaken onder Willem van ’t Land in de eerste acht wedstrijden maar liefst zes keer gelijk. Het uiteindelijke resultaat was een degradatie vanuit de tweede klasse. “Dan kun je beter drie keer winnen en drie keer verliezen”, was de logische analyse van Jelle Groosjohan destijds.

In het seizoen 2008/2009 was Jan van den Heuvel hoofdtrainer bij VVOP. Precies de helft van het aantal gespeelde wedstrijden leverden een gelijk spel op. Van den Heuvel handhaafde zich met zijn team maar ternauwernood. Voor Hoevelaken is het daarom raadzaam, om in de komende weken een aantal wedstrijden in winst om te zetten. Gezien de samenstelling van de ploeg, de inzet die getoond wordt, de saamhorigheid die het uitstraalt en de serie wedstrijden die op het programma staat (Vierhouten, Hulshorst, SDS, Stroe, Oene en Otterlo) moet dat toch tot de mogelijkheden behoren.

Verslaggeving en foto: Rober Kreuning