EFC – Hoevelaken 1-1: meer spannend dan goed

ERMELO – Sc Hoevelaken staat in het linker rijtje. Weliswaar op de laatste plaats en op basis van de gescoorde doelpunten, maar toch. Het begin is er, wanneer je als nieuwe trainersstaf de doelstelling predikt, om het eerst maar eens beter te doen dan in de voorgaande vier seizoenen. Ook EFC ’58 maakt haar doelstelling in de presentatiegids kenbaar: ‘de tegenstanders moeten het gevoel hebben, dat er in Ermelo op De Zanderij niets valt te halen’. Mochten de Ermeloërs deze doelstelling bereiken, dan heeft Hoevelaken in ieder geval dat klusje vast geklaard.

De wedstrijd tegen EFC ’58 leek voor Hoevelaken een groot deel op die van vorige week tegen BAS: een matige eerste helft, waarin zonder zelf te scoren tegen een achterstand wordt aangekeken, gevolgd door een strijdlustige tweede doorgang, waarin de zaken weer in evenwicht worden getrokken: 1-1. Beide wedstrijden kenden ook een bepalende minuut. Vorige week liet Hoevelaken haar tegenstander in de vijfde minuut van de extra tijd langszij komen. Weg twee extra punten. Tegen EFC ’58 was de 75e minuut cruciaal. En voor de neutrale toeschouwers de meest spectaculaire. Zeven minuten na de fantastische gelijkmaker van Jelle Groosjohan krijgt Jan Weijn in het strafschopgebied een vrije schietkans, maar raakt het leer totaal verkeerd. Via de kluts komt de bal opnieuw voor zijn voeten en met zijn linker knalt hij het leer nu wel goed in. Via een fantastische redding van de doelman van EFC komt de bal voor de voeten van Michel van de Bunt, die het speeltuig hard op de kruising knalt. Via het aluminium komt de bal op het hoofd van diezelfde schutter, die goed inkopt. Ditmaal redt de doelman met een stijlvolle zweefduik.

De getuigen van dit tafereel hebben nauwelijks hun hartslag weer op orde, of er dient zich een nieuwe kans voor Hoevelaken aan. Jan Weijn krijgt een vrije doortocht naar de doelman, omspeelt de lange sluitpost behendig, maar komt met zijn inzet vanuit een niet al te makkelijke hoek niet verder dan de buitenkant van de paal. Opnieuw: weg twee extra punten.

Wat Hoevelaken en EFC gedurende de wedstrijd lieten zien was meer spannend dan goed. De vloeiend opgezette aanvallen aan beide kanten waren in de eerste helft op minder dan één hand te tellen. Via Bas Buitink kwam Hoevelaken in de tweede helft van de eerste doorgang weliswaar drie maal tot een doelpoging van afstand, maar de speel helft van de tegenstander werd voornamelijk bereikt middels lange ballen of spelhervattingen en niet via goed combinatievoetbal. EFC combineerde iets beter, maar kon via stug verdedigingswerk van Hoevelaken ook niet echt gevaarlijk worden. Totdat Wouter van Looijengoed er namens de Ermeloërs in de 40e minuut op de linkerflank van doorging, zich ontdeed van rechtsback Mark Buitink en de bal vanaf links met zijn rechtervoet in de verre hoek krulde.

Kort daarna moest Hoevelaken afscheid nemen van Peter van der Weerd, die bij een landing verkeerd terecht kwam en zijn enkel lelijk blesseerde. Hij werd kort voor de rust vervangen door John Kok.

In de tweede helft beet Hoevelaken fel van zich af. Het percentage balbezit op de helft van de tegenstander nam toe, met een succesvolle doelpoging van Jelle Groosjohan in de 67e minuut. Met zijn rug naar het doel nam hij de bal op zijn sterke linker ‘pantoffel’ en liet de sluitpost van EFC kansloos achter.

Na de eerder beschreven 75e minuut was het aan beide kanten vooral billen knijpen. Zowel EFC als Hoevelaken wilde meer, uiteindelijk kwam de 1-1 uitslag op het wedstrijdformulier te staan.

Komende week speelt Hoevelaken thuis de derby tegen Terschuurse Boys, dat met zes uit twee een goede start van het seizoen kent.

Verslaggever: Robert Kreuning