Terugblik seizoen Sparta Nijkerk

NIJKERK – Voetbalverenging Sparta Nijkerk degradeerde vorige maand naar de hoofdklasse. Het seizoen stond bol van de incidenten. Zo kreeg in oktober hoofdtrainer Raymond Schuurman zijn congé, stapten in april twee twistende bestuursleden (Messelink, Koopman) op, bleek de selectie onevenwichtig, verkrampten spelers op beslissende momenten en kreeg interim-coach David Nascimento de boel niet op de rit. Zaterdag 14 mei 2011 valt het doek voor Sparta Nijkerk in de topklasse. De oranjehemden staan na ruim een half uur met 2-0 voor tegen CSV Apeldoorn, genoeg voor lijfsbehoud. Dan slaan de stoppen door bij aanvaller Niels Vlugt. Hij laat zich provoceren, deelt een kopstoot uit aan een tegenstander en krijgt de rode kaart. Na rust stopt het oranje hart met kloppen. Doelman Sven Onland blundert, de verdediging schuttert, voorstopper Tim Muller ziet eveneens de rode prent en Sparta besluit het seizoen met een 5-2 nederlaag. Een demasqué. Zelfs op de terugweg naar Nijkerk zit het de spelers van Sparta niet mee: ter hoogte van Voorthuizen zet de chauffeur de bus aan de kant vanwege een mankement.

NIJKERK – Voetbalverenging Sparta Nijkerk degradeerde vorige maand naar de hoofdklasse. Het seizoen stond bol van de incidenten. Zo kreeg in oktober hoofdtrainer Raymond Schuurman zijn congé, stapten in april twee twistende bestuursleden (Messelink, Koopman) op, bleek de selectie onevenwichtig, verkrampten spelers op beslissende momenten en kreeg interim-coach David Nascimento de boel niet op de rit.
 
Zaterdag 14 mei 2011 valt het doek voor Sparta Nijkerk in de topklasse. De oranjehemden staan na ruim een half uur met 2-0 voor tegen CSV Apeldoorn, genoeg voor lijfsbehoud. Dan slaan de stoppen door bij aanvaller Niels Vlugt. Hij laat zich provoceren, deelt een kopstoot uit aan een tegenstander en krijgt de rode kaart. Na rust stopt het oranje hart met kloppen. Doelman Sven Onland blundert, de verdediging schuttert, voorstopper Tim Muller ziet eveneens de rode prent en Sparta besluit het seizoen met een 5-2 nederlaag. Een demasqué. Zelfs op de terugweg naar Nijkerk zit het de spelers van Sparta niet mee: ter hoogte van Voorthuizen zet de chauffeur de bus aan de kant vanwege een mankement.

 

Bij centrale verdediger Joris van Rooijen komen na het laatste fluitsignaal in Apeldoorn frustraties en irritaties los. Voor de microfoon van Mark Kloostra, verslaggever van de lokale omroep, loopt hij leeg. ,,Waar het mis ging? Te veel factoren zorgden dit seizoen voor onrust. Bestuurscrisis, geen technische commissie en heel veel conflicten. De vereniging is een puinhoop. Dat heeft zijn weerslag op het team en de prestaties op het veld. Als elftal hebben we het mentaal te vaak af laten weten. Zo eerlijk moet je zijn.’’ Een paar dagen later maakt Van Rooijen bij de clubleiding zijn excuses voor de uitspraken. Niettemin toont zijn emotionele betoog hoe diep de irritatie en frustratie zit. En niet alleen bij Van Rooijen. Hoe komt het dat de vice-kampioen van de hoofdklasse een seizoen later in de topklasse geen lijfsbehoud bewerkstelligt?
 

Kooijman
Ruim een jaar geleden plaatst Sparta Nijkerk zich voor de topklasse. Weliswaar werpt de ploeg van toenmalig trainer Henny Lee de hoofdklassetitel in de schoot van regiogenoot IJsselmeervogels, de euforie dat de vereniging na de zomer uitkomt in de eliteklasse van het vaderlandse amateurvoetbal overheerst. De relatief onbekende Raymond Schuurman (voormalig Go Ahead Kampen) is de opvolger van Henny Lee, die in de Jupiler League bij FC Dordrecht aan de slag gaat. Schuurman krijgt de voorkeur boven Rob McDonald – de uitslag van een psychologische test geeft de doorslag. Belangrijkste speler die vertrekt: Dick Kooijman. De voormalig profvoetballer ontpopte zich de laatste jaren tot de onbetwiste, dominante veldkapitein van Sparta Nijkerk. Met de clubleiding bereikte hij geen overeenstemming over contractverlenging. Gewezen opvolgers als Marc van der Vegte en Iwan Axwijk blijken allebei niet de controlerende middenvelder die Kooijman doet vergeten. Met als gevolg dat het gewicht van het middenveld volledig in handen ligt van spelmaker Niels Buijtenhuis, het voetballende brein van het elftal. De achterban verwacht dat de Hoevelaker het gat dat Kooijman achterlaat moeiteloos opvult. In de aanloop naar het beslissende duel met Apeldoorn zegt Buijtenhuis: ,,We missen een ‘type-Dick Kooijman’. Iemand die de boel bij tegenslag bij elkaar houdt. Ik ben geen natuurlijke leider.’’

 

 
Ontslag
En dus voetbalt Sparta het hele seizoen zonder een veldkapitein. Iemand die zich verbaal laat gelden als het niet loopt, of desnoods de deur van de kleedkamer eens oorverdovend laat klapperen bij tegenslag. Aanvoerder Sven Onland doet zijn best, maar haalt met moeite zijn eigen niveau. Terwijl de andere routinier in de selectie, Albert van Nijhuis, voornamelijk de reservebank warm houdt. Trainer Raymond Schuurman kiest voor een ‘losse’ benadering, met veel verantwoordelijkheid voor de spelers. Zowel binnen als buiten de lijnen. Dat sorteert geen effect. In het achtste competitieduel onder Schuurman barst de bom. Sparta verliest voor de zesde keer (2-1 tegen ARC, red.) en de trainer krijgt begin oktober zijn congé. Vervolgens blijkt dat het bij de Nijkerkse club niet alleen binnen de lijn stroef loopt, ook op bestuurlijk vlak staan de neuzen niet dezelfde kant op. Neem het geharrewar rondom de toekomst van assistent-trainer Tijmen Beekhuis. Een deel van het bestuur wenst schoon schip te maken en zet de Spakenburger, die goed in de spelersgroep ligt, net als Schuurman op straat.

 

Dat voornemen valt niet bij de hele leiding in goede aarde. Als compromis mag Beekhuis het tweede elftal trainen. Daar past de voormalig speler van Spakenburg voor. ,,De beleidsbepalers wilden vers bloed voor de groep. Het voelde alsof ik een slag in mijn gezicht kreeg en dat mij groot onrecht was aangedaan’’, kijkt Beekhuis in december terug. Het beoogde vertrek van de assistent brengt verschillende stromingen binnen de club in beweging. Op voorspraak van onder andere de spelersgroep, de overgebleven technische staf en businessclub – voorzitter Nico Fiegen en voormalig speler Dirko van Essen in het bijzonder – wordt Beekhuis gerehabiliteerd en aangesteld als assistent van de nieuwe trainer David Nascimento. In die periode stapt bestuurslid Roel Brem op (technische zaken, voorzitter tc), die volgens ingewijden ‘achter elke boom een vijand ziet’.

 

 
Degradatiespook
Onder leiding van de voormalig profvoetballer stunt Sparta Nijkerk in het nationale bekertoernooi door een zege op Excelsior Rotterdam, maar in competitieverband blijven de oranjehemden wisselvallig presteren. Met zeges op IJsselmeervogels, Rijnsburgse Boys en Flevo Boys lijkt het lek na de winterstop boven. Door een nederlaag tegen HHC Hardenberg half februari doemt het degradatiespook opnieuw op. Tegen laatstgenoemde ploeg speelt Sparta een fantastische eerste helft en blijft de doelpuntenteller steken op slechts twee, na de pauze stort het elftal als een kaartenhuis in elkaar en staat een 2-4 eindstand op het scorebord.

 

Die nederlaag komt Sparta niet te boven, iedere keer lonken winstkansen in wedstrijden (Lisse, Katwijk, Genemuiden, Excelsior’31, Harkemase Boys, CSV Apeldoorn) maar telkens laten de spelers het op cruciale momenten afweten – bijvoorbeeld door slecht verdedigen, rode kaarten, kansen missen en het ontbreken van een onvermurwbare winnaarsmentaliteit. Harry Hamstra, vanaf komend seizoen technisch manager bij de hoofdklasser, over het functioneren van Nascimento: ,,De feiten liegen niet, hij heeft met vijf punten uit de laatste tien wedstrijden niet goed gepresteerd’’, aldus de Spartaan. ,,In het belang van Sparta was het wellicht beter geweest een paar wedstrijden voor het einde iemand anders voor de groep te zetten.”
 

Bestuurscrisis
Het omgekeerde gebeurt. In april stappen bestuursleden Wim Koopman (voorzitter) en Gert Jan Messelink (algemene zaken en ad interim voorzitter van de technische commissie) op. Zij twisten over de koers die de club in de toekomst moet varen. ,,Niet handig’’, zegt Messelink in deze krant over het moment van opstappen en de ontstane onrust, ,,maar het is wel het beste.’’ Of de strubbelingen op bestuurlijke vlak van invloed is op de prestaties van de spelers, blijft onduidelijk. Volgens verdediger Joris van Rooijen wel. Hij baalt er van dat er een groot deel van de tweede seizoenshelft geen technische commissie is en het toekomstplaatje van het eerste elftal lange tijd mistig blijft.   

 

Nico Fiegen, voorzitter van de businessclub en zeer betrokken bij het reilen en zeilen binnen de vereniging: ,,Trainer en selectie hebben het niet op kunnen brengen om als één team de beslissende fase van de competitie in te gaan. Daar heeft het bestuur zich na een aanvankelijke interventie niet meer mee willen bemoeien, maar dan heb ik er wél moeite mee dat bijvoorbeeld Joris van Rooijen aan vingerwijzing doet. Steek hand in eigen boezem.’’ Door een jaar vol incidenten en tegenslagen blijft het seizoen 2010/2011 als een litteken achter op het gezicht van Sparta Nijkerk.

Bron: Patrick Boor, AD

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen