Overtuigende winst Basketballers

NIJKERK – Voor het eerst dit seizoen konden de Spartaanse basketballers met een compleet team aantreden en dat liet zich tegen BC Utrecht meteen merken. De Nijkerkers kwamen in de Galgewaard vol gas uit de startblokken met een ontketende Erik Lammers voorop. Liefst 12 punten noteerde hij in het eerste kwart, waaronder 2 driepunters. De ruime wisselmogelijkheden zorgden ervoor dat alle spelers voluit konden blijven gaan en op hoog tempo konden spelen. En wanneer een snelle aanval niet mogelijk bleek werd goed gebruik gemaakt van het lengteoverwicht. De centers lieten zien zich vertrouwd te gaan voelen met de getrainde aanvallende acties.

BC Utrecht leek compleet overrompeld door de felle start. Na 8 minuten stond de terechte tussenstand 2-19 op het scorebord. Maar de kleine en zeer explosieve guard van BC Utrecht liet zien dat dit team ook kwaliteiten herbergt. Als een duveltje uit een doosje prikte hij er in de laatste minuut nog 6 punten in, stand: 8-19.

In het tweede kwart leek BC Utrecht wat van de schrik te zijn bekomen en konden de snelle Spartaanse aanvallen beter worden geweerd. Sparta bleef op die momenten echter goed gebruik maken van de lengte onder het bord. Elk door de Utrechters gemaakt punt werd zo geneutraliseerd en de voorsprong bleef intact. Dit nam echter niet weg dat de tegenstander de weg naar de basket ook had gevonden.

Met een ruststand van 26-42 werden de aandachtspunten in de kleedkamer besproken. BC Utrecht  speelde weinig met vaste posities, maar met veel lopende mensen. Het doel was om de zone onder de basket goed af te schermen en vooral snel om te schakelen naar de aanval.

Bij terugkomst in de zaal bleek echter dat de scheidsrechters en tegenstanders al stonden te wachten, waardoor Sparta direct het veld op moest. Dit zorgde voor een valse start en een slechte organisatie in zowel aanval als verdediging. BC Utrecht draaide vervolgens de rollen om en ging zelf het tempo bepalen. Sparta leek aangeslagen en stond toe dat het verschil werd teruggebracht tot 5 punten. Een time-out zorgde ervoor dat de rust weer werd herpakt. Er werd geen balverlies meer geleden en de verdediging werd aangescherpt. Een 6-0 sprint in de laatste minuut zette de stand na het derde kwart op 43-54. In het laatste kwart probeerde BC Utrecht met een full-court verdediging de spanning terug te brengen. Speler/coach Remco van Meerveld was hierop berekend en had zijn team voorbereid. Sparta kon de bal relatief eenvoudig in de ploeg houden. Aanvallend stond Jasper van der Kraats op met sterke acties en 12 punten in het laatste kwart.  Het Utrechtse verzet was hiermee definitief gebroken. Enkele scores over en weer brachten de eindstand op 60-73.

Een puike teamprestatie van de Nijkerkers die door deze uitslag beslag leggen op de tweede plaats.