“Nog nooit zo’n zuivere strafschop gezien”.

Het is op slag van rust wanneer Joost van den Heuvel, de verrassing in de Hoevelakense opstelling, het strafschopgebied binnentrekt en ten val wordt gebracht.

De arbiter van dienst wijst resoluut naar de stip, maar terwijl Simon de Boer zich klaarmaakt voor de ‘executie’ klagen de Brederodenaren, die het toch al niet zo op het fluiten van de scheids hebben begrepen, nog een tijdje door. “Ik heb nog nooit zo’n zuivere strafschop gezien”, geeft de fluitist uiteindelijk maar als uitleg aan de klagers, waarna Simon de Boer doet waar hij goed in is: de bal hard en zuiver tegen de touwen trappen.

2015-02-21 sc hoevelaken 1

Hoevelaken gaat daarmee met een geruststellende voorsprong van 0-2 de rust in, want zes minuten eerder maakte Jan Weyn een treffer, die bepaald niet in de lucht hing. Vanaf een meter of achttien kon de flankaanvaller vrij uithalen, waarbij hij met een harde schuiver de dienstdoende goalie verschalkte.

Beide treffers waren het product van een slimme omzetting van trainer/coach Jan van den Heuvel. Hij was het drukkende en kansen creërende Brederodes een beetje zat, schoof linksback Joost van den Heuvel na ruim een half uur door naar het middenveld, centrumverdediger Pascal de Jong naar linksachter en middenvelder Milan van den Hoeven naar het centrum achterin. De Vianense storm leek daarmee geluwd en juist na deze omzetting vielen de treffers aan de andere kant. “Je moet er wat geluk mee hebben”, zal Jan van den Heuvel de media dit weekend wel laten weten, maar in zijn jaren als hoofdtrainer heeft Van den Heuvel wel vaker later zien gewaagd te durven wisselen. Van alleen toeval kan dan ook geen sprake zijn.

Bovenstaand verhaal wil niet zeggen, dat het eerste halve uur van de wedstrijd zich alleen voor de ogen van Hoevelaken-doelman Sjoerd Kloppenburg afspeelde. De goalie kreeg weliswaar meer werk te verstouwen dan gemiddeld, maar Hoevelaken wist zelf ook kansen te creëren. Na een kwartier stond Jan Weyn al oog in oog met de sluitpost van Brederodes, maar de aanvaller had geen succes. Kort voor de strafschop had Weyn zelfs kans om zelf de 2-0 aan te tekenen, maar nadat hij de doelman gepasseerd was stond er een schoen met een groen-gele sok in de weg om de verzilvering tegen te gaan. Via de strafschop kon Hoevelaken echter toch met een marge van twee gaan rusten.

Na de hervatting moest het initiatief komen van Brederodes. De mannen uit Vianen zochten ook de aanval en hadden al binnen tien minuten succes. Na een hoge voorzet maakte Sjoerd Kloppenburg zijn enige foutje van de wedstrijd. Hij kon de hoge bal niet pakken, waardoor Viaan Kevin Kroeze de bal via de paal kon inkoppen. Na deze treffer steeg de spanning en golfde het spel op en neer. Kloppenburg moest vol aan de bak, terwijl Coen Bos, een kwartier voor tijd ingevallen voor Jan Weyn, een zuivere hattrick aan kansen kreeg, weinig fout deed, maar de bal ook niet achter de sluitpost kreeg. Simon de Boer zag vanuit een vrije trap, waarvan hij er verschillende mocht nemen, de bal op vuisten van de doelman uiteen spatten.

In de slotfase mocht Peter van der Weerd nog twee minuten zijn rentree maken. Al na één minuut extra tijd blies de referee voor het einde en daar mocht Hoevelaken het meest tevreden mee zijn. De drie punten zaten in de tas en de vervangers voor de geblesseerde afwezigen, zoals Michel van de Bunt, Ewoud van de Brug en Dennis de Haas, bewezen maar weer eens, dat niemand onvervangbaar is.