Sc Hoevelaken nu “runner up”

Voetballen tegen de reeds gedegradeerde nummer laatst op de ranglijst, het blijft een aparte tak van sport.

In de eerste plaats moet je jezelf zover opladen, dat je je tegenstander niet onderschat en daarnaast wordt je in een situatie gemanoeuvreerd, om zelf het spel te maken. Hoe het ook zij, het vlaggenschip van sc Hoevelaken had de twijfelachtige eer, om zaterdag in genoemd vaarwater te bivakkeren. De mannen van Jan van den Heuvel doen nog op twee fronten mee om een plaats in de nacompetitie en kunnen zich in de slotfase van het seizoen geen puntverlies permitteren. Gelukkig voor de rood-witten gebeurde dat ook niet, want op Sportpark Zielhorst werd Cobu Boys voor de tweede maal dit seizoen met ruime cijfers verslagen. De 1-5 eindstand op het scorebord zegt in die zin genoeg, maar na afloop van de wedstrijd stonden de meeste gezichten van de spelers, begeleiders en supporters vooral op onweer. Of anders geformuleerd: ondanks de druilerige regen, met af en toe een behoorlijke bui, was het weer beter dan de wedstrijd.

Laaggeklasseerde ploegen pakken in een voetbaljaargang altijd wel ergens een paar punten. De kunst is om te voorkomen dat die voetbalwet jou overkomt. Hoevelaken was dus gewaarschuwd, maar de start van de wedstrijd was niet overtuigend. In de vijfde minuut zorgde een reeks van vier achtereenvolgende fouten, beginnend bij een aanvaller en via een middenvelder en verdediger eindigend bij de doelman, voor een onverwachte 1-0 voorsprong voor de Boys van de Coninckstraat Buurt. Hoevelaken leek zich in de eigen voet te schieten, maar stukje bij beetje kreeg het meer greep op de wedstrijd. Zonder zelf ballen goed aan te nemen, goed af te spelen of er iets anders geweldigs mee te doen kwam Hoevelaken al snel langszij door een treffer van topschutter Dennis de Haas. Zeven minuten na de openingstreffer strafte hij amateuristisch verdedigen van de tegenstander eenvoudig af. De spanning om achter de tegenstander te moeten aanlopen was daarmee weg en een dubbelslag in de 23e minuut gooide zelfs de wedstrijd op slot. Eerst rondde Coen Bos een snelle aanval, die hij zelf opzette, knap af en nog geen zestig tellen later schoot een Amersfoorter de bal achter zijn eigen doelman na een voorzet van Pascal de Jong. Een monsterscore leek in de maak, maar het duurde tot op slag van rust, voordat Coen Bos van Peter van der Weerd de mogelijkheid geboden kreeg om de 1-4 ruststand op het bord te schieten.

Met die treffer mocht de jonge aanvaller zich drie kwartier medetopscorer van sc Hoevelaken wanen, met zeven treffers op gelijke hoogte met Dennis de Haas. Die laatste bleef na twee speelhelften echter de hoogst geklasseerde op de topscorerslijst, want in de 70e minuut tekende hij voor zijn tweede treffer, ditmaal uit een directe vrije trap. Dennis de Haas benutte daarmee één van de vier kansen in de tweede doorgang, want ondanks het feit, dat Hoevelaken zich voornamelijk op de helft van het vooral fysieke Cobu Boys ophield, kreeg Hoevelaken slechts een kwartet kansen. Peter van der Weerd kopte nog naast uit een hoekschop van Simon de Boer, invaller Ludo Horst verloor oog in oog met de doelman het duel van deze sluitpost en Dennis de Haas punterde in de weinige extra tijd de bal nog een keer tegen de paal.
2015-04-25 sc hoevealken 1Eindconclusie: Cobu Boys – Hoevelaken wordt opgenomen in de jaarboeken. Daarmee is eigenlijk alles wel verteld. De overwinning op Cobu Boys was slechts één deel van het succes. Na afloop bleek, dat IJFC, de nummer twee op de ranglijst, opnieuw punten liet liggen, waardoor Hoevelaken opschuift naar rang twee. Verder verloren CDW en Jonathan hun wedstrijd, waarmee Hoevelaken ook nog eens twee concurrenten voor de derde periodetitel van zich afschudt. Kortom, achter de wolken scheen zaterdag voor Hoevelaken de zon.