Skeelerpupillen bereiden zich voor op thuiswedstrijd

Foto: rechtenvrij

Het is woensdagavond. Het zonnetje schijnt en de temperatuur is goed. Mooi weer voor een korte broek en een goede training.

Trainer Jarno van de Vis roept de jeugd bij elkaar: “We gaan inlopen! Kom erbij!” Drie jongens en een aantal meiden lopen mee. De training kan gaan beginnen, want de wedstrijden staan voor de deur.

De Schaats- en Skeelervereniging Nijkerk biedt in de zomer skeelertrainingen aan voor de jeugd en de volwassenen. Ook wordt er in samenwerking met de stichting inline skaten Midden-Nederland weer een wedstrijd georganiseerd. Deze zal plaatsvinden op 2 juli op de skeelerbaan aan de Watergoorweg. De jeugd leeft al helemaal toe naar deze zaterdagmiddag en zeker in de wedstrijdgroepen wordt er specifiek getraind om zo goed mogelijk te presteren.

Jarno van de Vis geeft samen met Dirk van de Bunt training aan de wedstrijdrijders tussen de 9 en 14 jaar. Het doel is om de kinderen technisch steeds beter te laten rijden en zo meer snelheid te creëren. Jarno is zo’n tien uur in de week bezig met het voorbereiden van de trainingen, het geven van de lessen en het begeleiden tijdens de wedstrijden. “Er gaat veel tijd inzitten, maar je houdt er ook veel voldoening aan over als ze het leuk hebben en beter gaan rijden.” Een trotse trainer die vollop grapjes maakt met zijn pupillen.

Na de warming-up worden de skeelers aangetrokken en gaan de kinderen 10 minuten inrijden. De focus ligt hierbij op de techniek. De kern van de training bestaat uit veel snelle oefeningen om goed aan de start te verschijnen. De kinderen uit de wedstrijdgroep trainen 3 keer in de week. Op maandag krijgen ze droogtraining met allerlei conditieoefeningen en schaatssprongen. Op woensdag is er een skeelertraining en op vrijdag wordt er opnieuw geskeelerd of wedstrijden gereden.

Britt van de Put uit Zeewolde is bijna 12. Ze is al zo’n 5 jaar lid van de SSVN en ging al na 2 jaar wedstrijden rijden. Ze rijdt de Dave van Dam Inline Cup en de Bruggeman competitie op de piste in Heerde. Ook op 2 juli zal ze in Nijkerk aan de start staan. Zij traint 3 keer in de week en heeft veel plezier in de sport omdat het erg gezellig is. Sprinten vindt ze het leukste, omdat ze daar ook het beste in is. Tijdens de wedstrijd in Oudewater werd ze al 4e op dit onderdeel. Britt skeelert bij de pupillen 1 meisjes, net als Demi Meinten. Zij komt uit Nijkerk en is 11 jaar. Ook zij is al een aantal jaren lid. Ze heeft ook haar ouders aangestoken met het schaats en skeelervirus, want inmiddels is bijna de hele familie Meinten lid. Een wedstrijddag ziet er voor de meiden als volgt uit. Van de Put gaat altijd vroeg slapen om goed uitgerust te zijn. Als ze op het parcours aankomen, moeten ze zich eerst inschrijven en daarna begint de warming-up. Vervolgens trekken ze hun skeelers aan om in te rijden en daarna is het wachten op de start. De wedstrijden beginnen vaak met een sprint over een 1 ronde op tijd. Gevolgd door series waarbij ze met meerdere kinderen aan de start staan en strijden om een plek in de finale. Demi Mijnten heeft hier vooral veel plezier in. “Als de eerste serie dan niet zo goed gaat, heb je nog een kans op een herkansing in de volgende.” De meiden rijden samen in een categorie en maken soms ook afspraken over hoe ze kunnen samenwerken. Britt van de Put denkt dat ze wel in hun voordeel zijn, omdat ze in Nijkerk op een baan rijden die ze heel goed kennen. “Wij weten het beste hoe we een bocht moeten rijden,” zegt ze. Soms denkt ze er ’s nachts al over na hoe ze de wedstrijd het beste kan doen. Waar ga je staan bij de start? Achter welke tegenstanders moet je aan?

Op 2 juli mogen de pupillen van de SSVN laten zien wat ze kunnen op hun thuisbaan op de Watergoorweg 44, achter sporthal Watergoor. Het programma ziet er als volgt uit:
2016-06-26 programma skeeleren

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen