Schaken in onze gemeente, nummer 2

11 sep , 10:51 Sport
2023 09 15 schaken
Beste schaakliefhebbers, ik heb inmiddels kennis gemaakt met de Nijkerkse schaakclub.
Ik meen de meeste leden zelfs de sportieve hand te hebben geschud. Als ik iemand heb gemist dan ligt dat aan mij. Excuses. Een alleraardigste verzameling schakers in een alleraardigst lokaal behorende bij de kerk ‘De kandelaar’.
Een perfecte combinatie.
De gemiddelde leeftijd is lastig in te schatten, maar ik vermoed dat er inmiddels een flink gewicht aan schaakervaring rond waart. Een jeugdspeler zou hier veel kunnen leren. Dit blijft overigens fictief, want jeugdspelers worden aan Hoevelaken gegund. Het spel vraagt hier dus een meer serieuze postjunior focus. Bij binnenkomst direct ook de geur van de houten schaakstukken in de neus, de geur van de strijd. Wit tegen zwart. Heerlijk. Een uitdagende omgeving.
Ook de namen van de leden lenen zich volledig om het spel der spelen te spelen. Om maar een te noemen een zekere ‘Flohr’, ooit ook de naam van een Tsjechische internationale grootmeester, een wereldberoemde naam in de klassieke schaakscene. Behalve dat naam Flohr de ledenlijst scheef doet ophangen meen ik ook dat dat de naam Flohr de huidige clubkampioen van Nijkerk betekent. In dat geval, het bewijs is hiermee wellicht geleverd.
Andere beroemde namen zoals Timman, Karpov of Carlssen heb ik nog niet op de ledenlijst gezien. Betekent niets natuurlijk, het schaak-DNA is daarvoor te creatief. En, om het nog leuker te maken, volgend jaar organiseert de club als 100-jarige een schaaksimultaan tegen en met Hans Böhm, een zeer sterke speler en bekend van alles en nog wat in de Nederlandse mediawereld. Er gaat geen reclameblok voorbij of de overtuigende klank in de zoetgevooisde stem van Hans Böhm meen ik steeds weer te herkennen. Teveel eerder in de vorige eeuw naar de VARA gekeken. Deze sportieve en mediagenieke gastspeler zal het op moeten nemen tegen het brute onverschrokken geweld van Nijkerkse spelers. Vuurwerk, spektakel, euforie, knock-outs en rokende ruïnes verzekerd. Goed mogelijk dat de heer Böhm met het hoofd in de handen onze vesting weer zal verlaten, inclusief de traditionele bos bloemen. 
Natuurlijk heb ik zelf ook even de slagkracht van enkele spelers persoonlijk mogen ervaren. Als primeur met de heer Munster gespard en het punt in vrede gedeeld. De ingewikkelde finalestelling vroeg om een analyse van niemand minder dan Stockfish. En even vooraf aan de formele ronde werd ik uiterst vriendelijk doch volledig snoeihard neergesabeld door de secretaris van de club. Ik ben dus gewaarschuwd en reden temeer om mijn schaaklust alhier verder te consumeren. Om de saamhorigheid van de club even voor alle tijden te noteren, in de tweede partij met mijn tegenstander de heer Vastenbrug werd midden in de partij van opponent gewisseld. Ineens mocht ik zowaar met heer T. Meij verder de strijd oppakken. Wat een club, samenspel en symbiose. Nieuwkomers worden dus warm verwelkomt in de Nijkerkse strijdarena. De heer Meij bleek overigens ook nog een zeer aimabele persoon te zijn met een nog mooiere stem als Hans Böhm.  
Om het natuurlijk af te romen een leuke rapidpartij met een plotseling einde.
Wit: Uw verslaggever – Zwart JohannBA18 (15 minuten / 10 seconden)
(Engelse stukbenamingen) 1. e4 g6 2. d4 Bg7 3. c3 De moderne opening, mooie naam voor een beproefd oud concept 3…… - c5 4. Nf3 cxd4 5. cxd4 d5 6. e5 Bg4 7. h3 Bxf3 8. Qxf3 Nc6 9. Bb5 a6 10. Bxc6+ bxc6 11. O-O e6 12. b3 Qb6 13. Qd3 Ne7 14. Ba3 Nf5 15. Bc5 Qb5 16. Qxb5 Waarschijnlijk is Qc2 en vervolgens Nc3 beter 16. … - axb5 17. Nd2 Kd7 18. Nf3 h6 19. a4 bxa4 20. bxa4 Ra5 21. Rfb1 Rha8 22. Rb7+ 1-0 Deze zoveelste Johan geeft zich over, toch een beetje opmerkelijk….pion g4 of Tab1 is inderdaad vervelend maar de partij was zeker nog niet gewonnen. Ik heb overigens geen protest aangetekend. Een wijze wedstrijdleider ontbreekt in deze spelersgroep op internet.
bijdrage van Frank van der Kaaij