Twee Zuidwalteams Nederlands Kampioen in St Ayles kustroeien

20 sep , 22:45 Sport
2024 09 20 zuidwal bekers
Zaterdag 14 september wisten twee roeiteams van de Zuidwal een beslissende slag te slaan in Willemstad.
Ze werden daarmee na vier roei-evenementen kampioen 2024 in hun klasse. De wedstrijden vonden door het hele land plaats. De Zuidwal was eriedere keer bij. De laatste race was in Willemstad

Team “Nije Spetters 2.0”

Nije Spetters 2.0 roeit in de Mix 50+ klasse van de St. Ayles skiff. Een categorie waarin drie sterke teams de scepter zwaaien. Met name het team “5 Zalmen” uit Giessen-Rijswijk stond er tot zaterdag goed voor. Zij hadden de evenementen in Nijkerk en in Kortgene gewonnen en waren tweede geworden in Heeg en daarmee 13 punten in het klassement. Nije Spetters won het evenement in Heeg en was tweede in Nijkerk en Kortgene resulterend in 11 punten.
De Slag om Willemstad, een wedstrijd op het Hollands Diep over een afstand van 14,5 km moest uitsluitsel geven over welk team nu kampioen werd. In alle vroegte vertrokken die zaterdag de Nijkerkse roeiers met “De Passie” op de trailer achter de auto naar Willemstad. Het was dringen in de haven want dit is een groot evenement met wel 60 sloepen. De meeste zijn grote reddingsloepen met 6, 8 of zelfs 10 boordroeiers. De St. Ayles skiff daarentegen is met 4 roeiers, (en een stuurman/vrouw) licht en klein maar zeker niet langzaam. Bovendien is de St. Ayles eenheidsklasse dus de boot met de snelste tijd is de winnaar. Vanwege het grote veld deelnemers de beperkte ruimte bij de start in de haven gingen de sloepen met een tussentijd van telkens 2 minuten van start. De Nije Spetters waren gebrand op de titel en gingen als dertiende starter er vol in. In totaal haalden zij 10 andere sloepen in waaronder alle St. Ayles skiffs. Na 1 uur en 36 minuten kwam De Passie als derde boot over de finish. Omdat de “5 Zalmen” een plaats lager eindigde, hadden beide teams nu in totaal 16 punten. De Klasse organisatie DARA riep beide teams tot kampioen en reikte elk een kampioensbeker uit.

Team “Niekarkers 60+”

Dit team, dat bij De Zuidwal bekend staat onder “de grote jongens” en regerend kampioen0 is in de Heren 60+, roeide dit jaar voor het kampioenschap in de Heren 50+ klasse. Met in totaal zeven deelnemende teams is dit een supersterke klasse. Ook hier was het “ 5 Zalmen” Heren 50+ team de grote rivaal van Nijkerk. Met winst in Nijkerk en Heeg stonden de Zalmen er halverwege het jaar heel goed voor. De Niekarkers gooiden er na de zomer nog een schepje bovenop en wisten de wedstrijdserie op het Veerse Meer in hun voordeel te beslechten. Dus op zaterdag ochtend hadden de Zalmen 13 punten en De Niekarkers 11. In Willemstad verschenen in deze klasse vier boten aan de start; naast De Passie met de Niekarkers, Groot&Grut3 met Giesen-Rijswijk, RUW met MDT en Groot&Grut4 met Heren van Slag. Het Zuidwal team wist dat het nu of nooit was en wist een zestal sloepen in te halen. Bij de finish in de haven kwamen ze echter in een opstopping terecht waardoor kostbare tijd verloren ging. Uiteindelijk gingen zij na 1 uur en 34 minuten over de meet en dat bleek voldoende voor de tweede plaats. RUW was 1,5 minuut sneller en werd dus eerste. Heren van Slag derde en Giessen-Rijswijk vierde. Daarmee kwamen de Niekarkers in het jaarklassement op 14 punten en Giessen-Rijswijk op 13. Deze wisselbeker ging dus ook mee naar Nijkerk.
Zowel de Nije-Spetters 2.0 als de Niekarkers 60+ zien het kampioenschap als een aanloop naar de Skiffie Worlds, het wereldkampioenschap dat volgend jaar juli in Stranraer aan de west kust van Schotland wordt gehouden. Naar verwachting zal De Zuidwal in een 6-tal klassen inschrijven en van de Nederlandse Kampioenen wordt natuurlijk wel een podiumplaats verwacht.

Roeien bij de Zuidwal

Iedere dag varen de St.Ayles skiffs in Nijkerk uit. Naast het wedstrijdroeien, waarbij de Zuidwal teams erg succesvol zijn, is er een grote club van sportieve recreatieroeiers actief bij de Zuidwal. De twee skiffs varen daarom meerdere keren per dag uit; soms voor een wedstrijdtraining, soms voor een recreatieve vaart of een roeiclinic.