Hilde van Maanen van HR naar MasterChef Holland 2016 – van bubbels tot dessert

Foto: videobeeld nijkerk.nieuws.nl

Drie maanden lang kook je onafgebroken. Elke dag zit je weer in spanning tot de uiteindelijke ontknoping; jij bent MasterChef Holland 2016. Dat overkwam de 30-jarige Hilde van Maanen uit Nijkerk, zij is de gelukkige winnaar van dit populaire kookwedstrijd. Een maand na de finale is de vraag: wat gaat Hilde nu doen?

Speciaal voor MasterChef Holland had Van Maanen haar baan als HR ‘reward analyst’ bij een groot internationaal bedrijf opgezegd. Vanaf eind december tot medio maart was zij dagelijks druk met opnames van MasterChef en dan is er even niets anders. De vrolijke Van Maanen barst van de energie en ideeën en heeft absoluut niet stilgezeten.

Jij als winnares, had je dat ooit verwacht?
“Ik had nooit gedacht dat ik zou winnen! Ik denk dat Josephine (de nummer twee van MasterChef, red.) en ik echt aan elkaar gewaagd waren. Sowieso bij de laatste zes kandidaten ging het erom hoe je het laatste gerecht had gekookt. Iedereen kon nog winnen op dat moment”.

Hoe heb je Masterchef ervaren en wat heb je geleerd?
“Vanaf dag één moest je alles uit je hoofd doen. Geen receptenboekje, niets. Dat zorgde ervoor dat je heel veel leerde. Qua koken denk ik dat het belangrijkste wat ik geleerd heb is om meer diepgang te geven aan je gerecht. Dat je je smaken van je gerecht leert opbouwen. Ook mijn creativiteit werd uitgedaagd. Je krijgt een paar ingrediënten en daar moet je dan iets mee maken. We wisten nooit van tevoren wat we de volgende dag gingen doen.”

Hoe was de samenwerking met de juryleden?
“Er was wel een bewaakte afstand met de jury, zodat zij objectief konden blijven. Ik vond Robert Kranenborg een superaardige man met veel kennis die hij graag wil delen. Met name als je je er voor openstelt. Hij komt op tv misschien nors over, maar in het echt is hij niet zo. Michiel wil eigenlijk het liefste naast je staan en mee koken en je alles leren. Maar dat mag dan niet. Hij is een echte enthousiasteling. En Marcus, ja, die vindt alles gewoon lekker! Robert stond een keer naast me en zei: “Ja, wij zijn wel een goed team”.

Van Maanen gaat stage lopen bij Michiel van Eerde in zijn restaurant Baut Zuidas. Daarnaast wil zij meer stages lopen. “Het is niet zo dat je gelijk in een keuken kan werken als je aan MasterChef hebt meegedaan.”

En nu? Wat zijn je plannen?
“Naast dat ik ga stage lopen, ga ik voor mezelf beginnen: Hilde van Maanen, van bubbels tot desserts. Hier ga ik terug naar de natuur en zet ik verse ingrediënten op tafel. Ik ga naar de boeren, producenten toe om hun product te begrijpen en op de kaart te zetten.”

Zo’n vier jaar geleden begon Van Maanen met het organiseren van open diners rondom Nijkerk, zoals op wijngaard De Breede Beek. Van Maanen gaat nu samen met boeren uit de streek etentjes organiseren met één ingrediënt in de hoofdrol. Gasten krijgen een rondleiding op de boerderij, leren van alles over het product en Van Maanen serveert hen een viergangendiner.

Online wil Van Maanen filmpjes met interviews en recepten plaatsen, die misschien wat minder toegankelijk zijn. “Wat ik probeer met mijn recepten is om echt een feestelijk tintje eraan te geven. Net even anders. Ik mijn desserts combineer ik heel graag met kruiden. Zoals een dessert met aardbeien gecombineerd met dragon.”

Waar wil je staan over 5 of 10 jaar?
“Ik dacht altijd dat ik een koffiezaakje wilde met lekkere taarten, dat ik echt iets voor mezelf wilde beginnen. Maar toen bedacht ik me dat ik vijf jaar hetzelfde aan het doen zou zijn. Op deze nieuwe manier kan ik nog zoveel leren. Ik zou misschien wel over 10 jaar een dessertbar willen.”

Begin juli gaat Van Maanen haar eigen website en haar bedrijf lanceren. Haar eerste contacten met producenten heeft ze inmiddels gemaakt.

bijdrage van Leonie Durlinger (nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen