AMERSFOORT - Na enkele jaren van onstuimige groei, is de economie in rustiger vaarwater beland.
Het aantal openstaande vacatures in de arbeidsmarktregio Amersfoort is onverminderd hoog, maar op de korte termijn lijkt het aanbod van arbeid iets toe te nemen. Met het oog op de toekomst is dat echter niet voldoende om alle tekorten op te vullen. De komende jaren houden de personeelstekorten naar verwachting dan ook aan. Op 5 november 2024 verschijnt de jaarlijkse UWV publicatie Regio in Beeld waarin meer duiding en uitleg wordt gegeven.
Evenals in de voorgaande maanden is het aantal verstrekte WW-uitkeringen ook in september 2024 weer iets hoger dan in de voorgaande maand. Hoewel het om een gering percentage ging (0,2%), is deze trend al langere tijd zichtbaar (zie grafiek). Mogelijke oorzaken hiervan zijn afkoelende economie en de mismatch op de arbeidsmarkt. Uit eerder onderzoek van UWV blijkt daarbij dat bijna de helft van de werkzoekenden in de arbeidsmarktregio Amersfoort op zoek is naar een baan die niet vermeld staat op de lijst met kansrijke beroepen.
Met de terugkeer naar een gematigd groeipad, komt ook de ontwikkeling van de werkgelegenheid in een rustiger vaarwater terecht. De omvang van de vacaturemarkt neemt in de komende jaren iets af, maar blijft op een hoog niveau. Het aantal werknemersbanen zal licht blijven stijgen in sectoren zoals de bouw, detailhandel en ICT. Een voor de regio Amersfoort belangrijke sector als de financiële dienstverlening krijgt wel te maken met een krimp. Dit komt doordat grote financiële instellingen er steeds vaker voor kiezen hun activiteiten te centraliseren in grote steden als Amsterdam en Utrecht.
Met het langzaam ouder worden van de beroepsbevolking zal de potentiële beroepsbevolking na 2035 in de arbeidsmarktregio Amersfoort stabiliseren. Het verhogen van de pensioenleeftijd heeft weliswaar voor enige demping gezorgd, maar in de komende jaren schuiven zo’n 73.500 inwoners van 50 tot 65 jaar door naar de leeftijdscategorie 65-plus.
De arbeidsmarkt is dusdanig krap dat er bij veel bedrijven nauwelijks ruimte meer is voor groei. Naar verwachting houdt deze krapte de komende jaren aan. UWV en haar professionele partners op de regionale arbeidsmarkt zijn op veel fronten bezig om alle uitdagingen samen aan te gaan. Uitdagingen voor werkzoekenden, werkgevers en werkenden die een switch overwegen, maar ook voor iedereen die iets meer hulp nodig heeft en een afstand tot de arbeidsmarkt ervaart.
Jeroen Schuil, arbeidsmarktadviseur bij UWV voor de arbeidsmarktregio Amersfoort: “In een altijd veranderende wereld vraagt de arbeidsmarkt om flexibiliteit. Als het nu gaat om diploma’s, ervaring, talent en skills, bedrijven moeten aandacht hebben voor wat potentiële werknemers te bieden hebben.”
Met het dashboard Skills geven UWV en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) inzicht in de taken en soft skills van beroepen op verschillende beroepsniveaus. Soft skills zijn gedragsvaardigheden en persoonlijkheidskenmerken van beroepen. Het dashboard laat ook zien welke skills van minder kansrijke beroepen overlap hebben met skills van beroepen waarvan de kansen op werk gunstig(er) zijn.