Minne Veldman sluit concertserie Grote Kerk.

Foto:

Het slotconcert in de concertserie van de Grote Kerk te Nijkerk, op dinsdag 2 september, wordt dit jaar gegeven worden door de Urker organist Minne Veldman. Hij laat muziek uit allerlei stijlen horen op het Van Deventer-orgel.

Veldman weet door zijn boeiende manier van spelen en zijn gevarieerde concertprogramma’s al een aantal jaren een breed publiek aan te spreken. Zijn programma in Nijkerk begint en eindigt met koraalmuziek. Eerst speelt Veldman een bewerking over Psalm 48:6  van de in 2008 overleden organist Klaas Jan Mulder. 
In het centrum van het programma staan twee sonates van twee Duitse meestercomponisten. Eerst komt de eerste triosonate van Johann Sebastian Bach: vrolijk en lichtvoetig, niet verradend dat Bachs triosonates behoren tot de moeilijkste stukken van de orgelliteratuur. Dan de vierde orgelsonate van Felix Mendelssohn: deze  19e-eeuwse componist haalt wel inspiratie bij Bach vandaan, maar schrijft op een meer romantische wijze, waardoor het stuk een mooie tegenhanger vormt voor Bachs triosonate.
Daarna volgen twee stukken van de Franse componisten Jules Grison en Gaston Bélier. Veldman besluit het concert met een koraalbewerking van eigen hand over Psalm 21:13. Een gedetailleerde beschrijving van het programma vindt u op muziek.hervormdnijkerk.nl.
Minne Veldman (1980) studeerde orgel bij Harm Jansen aan het conservatorium te Zwolle. Hij geeft elk jaar vele orgelconcerten. Van zijn orgelspel verschenen acht solo-CD’s. Als kerkorganist is Minne Veldman sinds 1998 verbonden aan de Rehobothkerk te Urk. Daarnaast geeft hij orgelles en is hij als dirigent werkzaam bij verschillende koren. Hij schrijft veel koormuziek, orgelmuziek en andere instrumentale muziek. Van zijn hand verscheen voor orgel een serie koraalbewerkingen (inmiddels 15 delen), een oud-Hollandse rapsodie “Oranje Boven!” en enkele bundels met orgeltranscripties van populaire klassieke muziek.
Dit slotconcert van de orgelserie begint om 20.00 uur. De toegang is vrij, maar aan de uitgang wordt gecollecteerd. Na het concert is er in ’t Gasthuus koffie en thee en kunt u napraten over het concert.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen