Brandweer beknibbelt

Foto:

Minder brandweerwagens, een logischer verdeling van materieel en uitrukken op maat. Zo wil de Brandweer Gelderland-Midden  efficiënter gaan werken. Dat schrijft De Stad Nijkerk.

Begin deze week werden alle 41 korpsen binnen het gebied van Brandweer Gelderland-Midden (zestien gemeenten groot, waaronder Nijkerk) ingelicht over de laatste stand van zaken. 
Globale denkrichting is dat het brandweerwerk binnen de nieuwe geregionaliseerde omgeving vanaf 2016 slimmer en goekoper moet, zonder in te boeten op veiligheid. Welke gevolgen de nieuwe verdeling en werkwijze van de regionale brandweer gaan hebben voor alle vrijwilligers, is volgens brandweercommandant Paul Joosten nog moeilijk te zeggen. ,,We beseffen dat dit verhaal een behoorlijke impact kan hebben, niet zozeer financieel maar vooral emotioneel. Veel mensen hebben hart voor de brandweer en dan is het moeilijk te verkroppen als ‘jouw’ team een wagen of specialiteit verliest. Uiteindelijk gaat het echter om het groter geheel waar we naartoe willen: zo efficiënt mogelijk zorgen voor een veilige omgeving, waarbij de korpsen elkaar ondersteunen.”
‘Slimmer’ inzetten van brandweerpersoneel is volgens de commandant in de nieuwe opzet ook nodig, aangezien het steeds lastiger wordt om met name overdag een beroep te doen op vrijwilligers. ,,Ze moeten snel uit hun werk komen, omkleden en in de wagen springen. Niet alle werkgevers zijn even enthousiast, al helemaal niet wanneer het gaat om een loze brandmelding. Door met kleinere ploegen te werken, kun je ook iets coulanter zijn richting de werkgevers.”
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen