Staal (VVD) stelt schriftelijk vragen over parkeersysteem

Foto: Nijkerk.nieuws.nl

Het parkeersysteem is reden tot het stellen van schriftelijke vragen (art 37 Reglement van Orde van de gemeenteraad) aan het College van Burgemeester & Wethouders. In de brief, gedateerd 29 januari 2015 stelt Niels Staal, namens de fractie van de VVD, het volgende.

 

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de

Gemeente Nijkerk

 

Datum: 29 januari 2015

Betreft: Schriftelijke vragen nieuw parkeersysteem

 

Geacht college,

Sinds 15 januari 2015 functioneren in het centrum van Nijkerk nieuwe parkeerautomaten. Met de plaatsing van deze nieuwe automaten heeft uw college uitvoering gegeven aan de afspraak in het coalitie-akkoord om achteraf betaald parkeren mogelijk te maken. Zowel van de ondernemers in het centrum als van de gebruikers van de parkeerautomaten verneemt onze fractie dat de automaten niet naar wens functioneren en dat dit grote gevolgen heeft voor het aantal bezoekers en de omzet van de winkeliers in de binnenstad. Het systeem biedt twee betaalmogelijkheden. In de eerste plaats Dip-and-Go, waarbij via een betaalpas vooraf wordt betaald. In de tweede plaats is er de mogelijkheid van achteraf betalen via een provider, die daarvoor vaste en/of variabele kosten in rekening brengt, die zodanig hoog zijn dat achteraf betalen uitsluitend loont indien de bezoeker het voornemen heeft om lange tijd in het centrum te parkeren. Van de winkeliers en bezoekers begrijpen wij bovendien dat het Dip-and-Go systeem zo traag werkt, dat zich een rij vormt bij de parkeerautomaat en veel bezoekers afhaken en weer vertrekken. Daarom stelt de VVD-fractie de volgende vragen:

  1. Vindt het college dat met de invoering van dit nieuwe parkeersysteem optimaal uitvoering is gegeven aan de wens om achteraf betalen mogelijk te maken en de tijdsdruk weg te nemen bij de bezoeker aan het centrum? Zo ja, waarom?
  2. Is het college bekend met andere parkeersystemen, waarbij achteraf betalen bij een kortere parkeerduur wel aantrekkelijk is? En zijn bij de aanschaf van dit systeem die andere systemen in de overweging betrokken?
  3. Is de aanschaf van dit nieuwe systeem afgestemd met de ondernemers in de binnenstad, bijvoorbeeld middels inbreng in de Regiegroep Binnenstad of in de contacten met de NOV?
  4. Is het college bekend met de trage werking van het Dip-and-Go systeem en welke maatregelen gaat het college nemen om dit euvel te verhelpen?
  5. Indien het door de ondernemers ondervonden negatieve effect van het nieuwe parkeersysteem voortduurt, is het college dan bereid om over alternatieve mogelijkheden na te denken? In het bijzonder de suggestie van de ondernemers op het Wheemplein om parkeren het eerste uur gratis te maken?
  6. Is het college in dit verband bekend met de experimenten die op dit gebied (eerste uur gratis) plaatsvinden in andere gemeenten in de regio zoals Veenendaal? En is het college bereid de effecten in die gemeenten te onderzoeken en de mogelijkheid voor toepassing in de Nijkerkse situatie te onderzoeken?

 

Namens de fractie van de VVD,

 

Niels Staal

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen