Nijkerk herdenkt Bonhoeffer met unieke bijeenkomsten

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Onze tijd is een tijd van helden. Wie iets groots verricht, heet al snel een held. Ook Dietrich Bonhoeffer was een held, de reden waarom kerken in Nijkerk hem 70 jaar na zijn dood herdenken met een aantal unieke bijeenkomsten.

Verzetsheld en geloofsheld Bonhoeffer. Op 9 april 2015 is het 70 jaar geleden dat de nazi’s Dietrich Bonhoeffer vermoordden omdat hij betrokken was bij de samenzwering tegen Hitler en zich verzette tegen de nationaalsocialistische ideologie. Bonhoeffer was een verzets- en een geloofsheld. Hij keerde zich tegen het heersende totalitaire regime en binnen kerk en theologie stelde hij zich kritisch op. Bonhoeffer wilde maar één voorbeeld navolgen: Jezus Christus.

Waarom Bonhoeffer herdenken? Bonhoeffer inspireert heden ten dage nog christenen uit alle tradities. Wie kennisneemt van deze theoloog en christelijk denker merkt hoe authentiek hij in zijn context wil geloven. Dat Bonhoeffer als luthers predikant betrokken raakte bij het politieke verzet dat de val van Hitler voorbereidde, wekte alom verbazing. Maar hij zag het als zijn plicht en verantwoordelijkheid om Hitler omver te werpen voordat deze nog meer mensen de dood injoeg, op een moment dat er al miljoenen in de concentratiekampen en gaskamers waren omgebracht.

Betekenis van Bonhoeffer nú. Bonhoeffer stelt niet alleen kritische vragen aan het regime, maar ook aan de kerk, de medemens en zichzelf. Hij kijkt in de spiegel en laat jou in de spiegel kijken. Bonhoeffer kan ons nú van dienst zijn in vragen over oorlog en vrede, rijkdom en armoede, de rol van de kerken daarin en de keuzes die je maakt, ongeacht hoe jong of oud je bent. Anno 2015 heeft Bonhoeffer je wat te zeggen.

2015-03-12 ikoon 1  2015-03-12 ikoon 2

Vijf unieke bijeenkomsten van 9 april 2015 tot en met 10 februari 2016
De Nijkerkse interkerkelijke beweging Ikoon bereidt een aantal unieke bijeenkomsten voor om Bonhoeffer te herdenken. In kerken in de gemeente Nijkerk worden fleurige boekenleggers uitgedeeld met informatie over:
• 9 april: een avond met muziek, gesprek en een lezing van prof. dr. Gerard den Hertog. Hij neemt ons mee in het leven van Dietrich Bonhoeffer en zijn keuzes voor navolging van Jezus Christus; 19.45 uur, inloop vanaf 19.00 uur, in De Fontein, ds. Kuypersstraat 2 te Nijkerk.
• 12 april: in de morgendienst van veel kerken in Nijkerk een themadienst over ‘navolgen’.
• 9 september: een thema-avond over ‘verborgen omgang’ met dr. Bram Kunz.
• 19 november: een thema-avond over ‘gemeenschap’ met dr. Wim Dekker.
• 10 februari 2016: een thema-avond over ‘gehoorzaamheid/navolging’ met prof. dr. Barend Kamphuis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen