ZVV Sparta/DeLaak geeft in de slotfase de winst uit handen

Afgelopen vrijdag stond er in sporthal Corlear een wedstrijd op het programma uit de bovenste regionen zaalvoetbal van de Topklasse E.

Nummer drie Excelsior’31 kwam in Nijkerk op bezoek. Direct al een belangrijke wedstrijd in speelronde vier want wanneer Sparta wist te winnen, zou er vroeg in de competitie al een gat van zes punten naar de nummer drie geslagen worden. Voor Excelsior’31 was het dus van groot belang geen puntverlies te lijden. De ploeg uit Rijssen speelde een week eerder ook in Nijkerk voor de beker waarin ze uitgeschakeld werden door het tweede elftal van ZVV Sparta/De Laak. Des te meer redenen voor de roodhemden om deze mentale klap recht te zetten.

Geen mooi schouwspel

Sparta zette vanaf de eerste minuut druk op de tegenstander en de bedoelingen waren direct duidelijk. Dit resulteerde in een tweetal kansen voor de Nijkerkers. Echter klopte de eindpass niet waardoor het doel van Excelsior niet onder vuur genomen kon worden. De wedstrijd kreeg een rommelige wending nadat er aan beide kanten veel balverlies geleden werd op onnodige plekken. Er werden aan beide kanten niet of nauwelijks kansen gecreëerd waardoor het voor de neutrale toeschouwer geen mooi schouwspel was om naar te kijken.

Na 10 minuten pakte het hoge druk zetten van de Nijkerkers goed uit. Cornelisse ontfutselde de bal van de laatste man en kwam direct koeienoog met de doelman van Excelsior te staan. De punter die volgde werd door de keeper tot hoekschop gedegradeerd. Minuten later was het Omar Ragout die dezelfde laatste man onder druk zette en ook knap in balbezit kwam. Ragout bleef kalm en schoot de Nijkerkers op dat moment naar een verdiende 1-0. Even later waren het van Herwijnen en Termaaten die na sterk optreden individuele kansen creëerden. Laatst genoemde was ongelukkig toen hij na een mooie actie de bal op de horizontale ligger zag belanden.

Op dit moment had Sparta duidelijk overwicht in de wedstrijd echter werden kansen niet verzilverd. Vlak voor rust was het de aanvoerder Borghuis van Excelsior die tegen alle verwachtingen in de 1-1 op het scorebord liet verschijnen. Met een pass door het centrum speelde hij de spits aan die met een leep overstapje de bal in de hoek van het doel liet verdwijnen.

Binnen 2 minuten winst verspeeld

Na rust pakte Sparta de draad op en begon het de tegenstander sterk onder druk te zetten. Excelsior had hier veel moeite mee en kwam moeilijk meer aan het voetballen toe. Toch was het Excelsior die op voorsprong kwam. Na een communicatiefout in de Nijkerkse defensie was het aanvoerder Borghuis die vrije doortocht werd verleent op de flank en oog in oog met keeper Klarenbeek koelbloedig bleef, 1-2. De achterstand was maar van korte duur. Na goed combinatievoetbal was het Kastelein die in balbezit kwam en de 2-2 aantekende. Met een prachtige individuele actie kwam de flankspeler naar binnen en liep met de bal voor de goal langs en wanneer het gat gecreëerd was schoot hij tegendraads de bal in de verre hoek. In deze fase van de wedstrijd was Sparta los. Een paar minuten later was het Termaaten die de actie via de zijkant maakte en vanaf 10 meter de bal snoeihard in de verre hoek knalde.

Sparta drukte door en na goed druk zetten van Rogouti kwam Sparta in de verdedigende linie van Excelsior in balbezit. Rogouti legde de bal op Termaaten die op zijn beurt de inlopende Van Herwijnen bediende. Van Herwijnen schoot met nog 10 minuten te spelen de 4-2 op het scorebord. Na deze goal bleef Sparta de druk erop houden en kreeg het nog een aantal kansen om door te drukken maar verzuimde het de wedstrijd in het slot te gooien. Met nog drie minuten op de klok was het Excelsior dat kon counteren. Een goede actie van Mahbobi werd door Borghuis op waarde geschat en de meelopende aanvoerder kon de bal voor leeg doel binnenschuiven.

Met nog twee minuten op de klok ging Excelsior op zoek naar de gelijkmaker. Sparta bleef de druk bij Excelsior erop houden maar was niet scherp genoeg en liep tegen een onnodige gele kaart aan. Mahbobi kwam in balbezit en na te gretig druk zetten van Cornelisse was het de Spartaan die aan het kortste eind trok. De leidsman kon niet anders dan de gele kaart tonen. Met een overtalsituatie rook Excelsior dat er een punt te halen viel en ging vol in de aanval. Seconden voor het laatste fluitsignaal kwam de bal bij Kamphuis terecht die in eerste instantie nog de lat raakte maar in de herkansing de 4-4 kon noteren. Vlak na de goal floot de leidsman af en droop Sparta teleurgesteld af.

Volgende week zijn er nieuwe kansen en krijgt Sparta de koploper Brasil’77 op bezoek. Mocht Sparta deze weten te winnen dan neemt het alsnog de koppositie over.