Gemeente gaat voor gezond, gelukkig Nijkerk

Foto:

Op vrijdag 28 november heeft de gemeente Nijkerk een  aantal mensen uitgenodigd om gezamenlijk te werken aan een gezond en gelukkig Nijkerk. 

De deelnemers zijn afkomstig van gezondheidscentra, zorginstellingen, scholen, bedrijven, wijken, welzijnsinstellingen en sportverenigingen. Allen mensen die een belang hebben bij een goede gezondheid. De gemeente ziet gezondheid als de afwezigheid van ziekte maar zeker ook als het vermogen van mensen om een plezierig en productief leven te leiden, samen met anderen. Het gaat dan ook om een goede lichamelijke en geestelijke conditie en om zaken als veerkracht. Dat zijn de factoren die beschermen tegen ziekte. 
 
Hoewel Nijkerk niet ongunstig afwijkt van andere gemeentes als het gaat om gezondheid is er wel veel te verbeteren. Zo zegt ruim 10% van de inwoners tussen 20 en 65 jaar een matige tot slechte gezondheid te hebben en loopt 8% van de jongeren kans op een slechte gezondheid zoals psychosociale problemen of overgewicht. Veel ziekte hangt samen met leefstijl en ook daar is verbetering mogelijk. Nog niet de helft van de bevolking haalt de zogenaamde fitnorm. 
 
De gemeente wil ziekte voorkomen, wil dat kinderen zoveel mogelijk gelijke kansen hebben bij de start, wil bevorderen dat jongeren zich betrokken voorbereiden, dat volwassenen betrokken en productief in hun werk en gezin functioneren en dat ouderen zo lang als dat mogelijk is actief deelnemen aan het sociale leven in de stad. 
 
Dat vergt niet alleen de betrokkenheid van zorginstellingen. Daarvoor zijn ook andere partijen nodig. Daarom heeft de gemeente deze partijen bijeen geroepen om gezamenlijk te kijken hoe we in Nijkerk in 2025 nog gezonder en gelukkiger kunnen samenleven.  
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen