Feestelijke Bijendag 

Foto:

De Nijkerkse Bijenhoudersvereniging bestaat 80 jaar! Om dit te vieren organiseert de vereniging in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de gemeente Nijkerk een Bijendag op zaterdag 19 april van 10.00 tot 14.00 uur. 

Wilt u graag meer weten over het werk van de imker en over wat u zelf kunt doen voor bijen? Dan bent u van harte welkom op deze feestelijke bijendag. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen meedoen met een prijsvraag met een bijenhotel als hoofdprijs. Ook kunnen zij die dag zelf een bijenhotel maken. De Bijendag vindt plaats op het Groenhorstcollege in Nijkerk, Luxoolseweg 1. Wethouder René Windhouwer zal de Bijendag openen. De toegang is gratis.
Bijeninformatiemarkt en bijenhotel
Voor jong en oud is er op de Bijendag van alles te doen. Imkers vertellen over het leven van de bij. Er is een kleine tentoonstelling over bijenhouden en bijen in het algemeen. U kunt honing proeven en kopen. U krijgt allerlei tips over hoe u uw tuin, erf of balkon bij-vriendelijk kunt inrichten. Groene organisaties laten ook zien wat zij voor bijen doen. U kunt een groot bijenhotel bewonderen, dat de wethouder zal onthullen. Ook liggen materialen om zelf ter plekke een bijenhotel te maken, dat u in uw tuin of op het balkon kunt ophangen. In een bijenhotel vinden kleine, wilde bijen een broedplek. Ook is kosteloos koffie, thee en speciale bijenkoek verkrijgbaar.
Geeft u de bij een bloemetje?
U kunt de bij helpen. Bloemrijke beplanting op particuliere grond vormt een belangrijk toevluchtsoord voor bijen. Tijdens de Bijendag kunt u gratis een zakje bijenzaad krijgen om uw tuin aantrekkelijker te maken voor bijen. Ook kunt u gratis een brochure krijgen met allerlei tips ten gunste van bijen. 
Programma:
10.00 uur Feestelijke opening
10.30 uur Lezing door Arie Koster: Wilde bijen in de stad
11.15 uur Bijeninformatiemarkt
13.45 uur Bekendmaking winnaar kinderprijsvraag
14.00 uur Afsluiting
Bijen in zwaar weer
Bijen hebben het niet makkelijk op dit moment. Eén van de oorzaken is dat het bijen aan voedsel ontbreekt door het gebruik van bestrijdingsmiddelen maar ook door monocultuur in het landelijk gebied. Dat bijen het moeilijk hebben en in aantal achteruit gaan, is nadelig voor de biodiversiteit als geheel. Bijen vervullen een belangrijke rol bij de bestuiving. Wilde planten en andere diersoorten die hier weer afhankelijk van zijn, ondervinden hier hinder van. Maar ook fruittelers zijn afhankelijk van bestuiving. Zonder bestuiving zijn er immers geen appels en peren. De bij dient dus ook een economisch doel. Met de Bijendag zetten de Nijkerkse Bijenhoudersvereniging, de gemeente Nijkerk en SLG de bijen in het zonnetje. 
Deze dag is mede mogelijk gemaakt dankzij het Regiocontract Foodvalley dat de gemeente Nijkerk (samen met andere gemeenten in Regio FoodValley) met de provincie Gelderland heeft gesloten. 
IVN ook aanwezig
De IVN verkoopt diverse producten  zoals zoekkaarten,   “in Beeld” boekjes en natuurlijk de inmiddels zeer gewilde, met de hand geborduurde, gasten-doekjes.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen