Iedere week Taalspreekuur in bibliotheek Hoevelaken

Foto:

Het spreekuur is op woensdagmorgen van 10.30 uur tot 12.00 uur.

Het is bedoeld voor mensen die beter Nederlands willen leren spreken, schrijven of lezen. Je kunt je hier ook aanmelden als taalvrijwilliger.

Taalvrijwilligers helpen

Veel mensen hebben moeite met de Nederlandse taal. Zij kunnen niet goed met andere mensen praten, of hebben moeite met het begrijpen van de post. Ook vinden ze het lastig om hun kinderen te helpen met hun huiswerk, of om hen voor te lezen. Zij volgen soms een cursus, waar ze hulp bij nodig hebben. Deze mensen kunnen nu bij het Taalspreekuur terecht.
Taalvrijwilligers kunnen mensen begeleiden, die beter Nederlands willen leren spreken. Bij het Taalspreekuur kunnen zij terecht om hulp te vragen bij het kiezen van lesmateriaal. Ook kunnen zij zich aanmelden om iemand te gaan begeleiden.

Het Taalspreekuur wordt gehouden door Joke Boer. Zij is taaldocente bij Landstede. Boer heeft veel ervaring met het taalonderwijs aan volwassenen. Zij kan beoordelen, of iemand voor een taalcursus van de gemeente Nijkerk in aanmerking komt. Ook kan ze mensen doorverwijzen naar een conversatiegroep of een training van de Volksuniversiteit in Nijkerk.
De taaldocente koppelt taalvrijwilligers en deelnemers aan elkaar. De taalvrijwilligers volgen eerst een training van 4 avonden via Stichting Lezen & Schrijven. Daarna kunnen zij wekelijks individuele taalbegeleiding geven in de bibliotheek van Hoevelaken. Daar zijn computerprogramma’s en lesmateriaal aanwezig. De taalbegeleiding wordt in principe gegeven voor een periode van een jaar.

Het Taalspreekuur is een initiatief van het Taalhuis Nijkerk. Dit is een samenwerkingsverband van Bibliotheek Nijkerk, welzijnsinstelling Sigma, Landstede en het TaalSteunPunt op school.

Reacties