Afgelopen donderdag ging de gemeenteraad weer eens diep in discussie over een onderwerp dat de gemoederen in de wijk Corlaer al tijden bezig houdt: geluidsoverlast.
Vooral bewoners in de buurt van het Pirateneiland klagen steen en been over het beruchte gat tussen Van Duinkerken en de geluidswal langs de A28. Hun boodschap was luid en duidelijk: ze voelen zich genegeerd door de gemeente, en in het bijzonder door wethouder René Windhouwer en zijn ambtenaren. Het vertrouwen in de lokale overheid lijkt tot een dieptepunt te zijn gedaald.
Maar de bewoners zitten niet stil. Hun oplossing? Een wal van drie lagen zeecontainers. Een inventief, doch opvallend voorstel dat volgens hen de geluidsoverlast effectief zou moeten tegengaan. Toch blijft het een controversieel idee. Want terwijl de bewoners actie eisen, blijkt uit discussies op Facebook dat niet iedereen zich in het probleem herkent. “Ik heb helemaal geen last van geluidsoverlast”, klinkt het regelmatig. En meer dan eens wordt er gesuggereerd dat de gemeente wellicht een oplossing zoekt voor een probleem dat amper bestaat.
Die verdeeldheid zet de gemeenteraad in een lastig parket. Enerzijds willen ze de zorgen van de klagende bewoners serieus nemen. Anderzijds is er nog steeds geen officieel geluidsrapport opgesteld om de klachten te onderbouwen. Voor de raadsleden lijkt ‘meten is weten’ daarom het devies. Maar hoe lang kunnen de bewoners nog wachten op harde cijfers en concrete actie?
Misschien moeten de raadsleden niet alleen meten, maar ook luisteren. Niet alleen naar de bewoners die klagen, maar ook naar de stem van de andere wijkbewoners. Een snelle blik op Facebook zou een verrassend breed perspectief kunnen opleveren. Zo wordt voorkomen dat een dure oplossing wordt bedacht voor een probleem dat, althans voor sommigen, niet bestaat.
Voor nu blijft de vraag open: is geluidsoverlast in Corlaer een serieus probleem of een kwestie van perceptie? Hopelijk biedt een gedegen onderzoek binnenkort het antwoord. Tot die tijd blijft de discussie net zo luid als de vermeende overlast.
Bijdrage van H.C.Bot