Gastvrije Randmeren

DCIM100MEDIADJI_0012.JPG
Foto:

De expositie is ingericht over het werk van gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren: ‘Ontdek de Randmeren, je bent meer dan welkom!’

Directeur Rita Braam opende de expositie: “Vanaf vandaag kun je in Nijkerk als toeristisch bezoeker van het stoomgemaal of vergaderend met uitzicht op de Randmeren het werk van Gastvrije Randmeren ontmoeten”.

de Gastvrije Randmeren

Bezoekers maken aan de hand van de vier thema’s Actie, Historie, Rust & Natuur en Genieten kennis met de Randmeren en zien ook welke rol Gastvrije Randmeren speelt in het gebied. Kom ontdekken wat ‘poffertjes’ zijn, zie dat er op de zeebodem polderbossen groeien en bekijk hoe het maaien van de waterplanten in zijn werk gaat. Een bezoek aan de expositie is interessant voor jong en oud en bovendien leuk op te nemen in een fietsrondje Nijkerk – Zeewolde! In combinatie met een mini stoomdag en een drankje met uitzicht op de polder is het een leuk dagje uit. De eerstvolgende mini stoomdag vindt plaats op 10 augustus.

Gastvrije Randmeren is een gebiedscoöperatie, gevormd door de 16 gemeenten aan de Randmeren. Het werkgebied strekt zich uit van Hollandse Brug bij Almere tot de Roggebotsluis bij Kampen. De coöperatie beheert en onderhoudt 15 recreatieve natuureilanden, verkoopt seizoenkaarten en zorgt voor waterplantenvrije vaar- en surfgebieden. Daarnaast is Gastvrije Randmeren dé gebiedspartner voor initiatieven als fietsveren, aanmeervoorzieningen voor horeca aan het water en in de toekomst voor de doorontwikkeling van de omliggende Zuiderzeefietsroute. De gemeenten rond het Gooimeer, Eemmeer, Nijkerkernauw en de noordelijke meren zien het als een gedeeld belang om het hele gebied gecoördineerd te beheren en te ontwikkelen. Uitgangspunt daarbij is aandacht voor de balans tussen natuur en recreatie.

Stoomgemaal Arkemheen

Het historisch stoomgemaal “Hertog Reijnout” in de Randmeren aan het Nijkerkernauw heeft een bezoekerscentrum waar een vaste tentoonstelling is ingericht. Jong en oud krijgen een goed beeld van de unieke cultuurhistorische natuurwaarden van de polder Arkemheen. Bovendien biedt het stoomgemaal diverse educatieprogramma’s voor scholen. Ook is er drie keer per jaar een gastexpositie op de 1ste verdieping van het bezoekerscentrum om de polder Arkemheen op uiteenlopende wijzen uit te lichten. Tot 2 november is Gastvrije Randmeren exposant. De bovenverdieping is ook te huur als vergaderruimte.

article
131328
De expositie is ingericht over het werk van gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren: ‘Ontdek de Randmeren, je
https://nijkerk.nieuws.nl/evenementen/gastvrije-randmeren/
2019-07-26T00:35:20+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/237/2018/10/24134142/2018-10-24-stoomgemaal-003.jpg