Hoevelakense Boswandeling Open Monumentendag

Foto:

Iedere Hoevelaker weet waarschijnlijk wel dat Huize Hoevelaken een Rijksmonument is, maar wist u dat dat ook geldt voor het Hoevelakense Bos?

En dat niet alleen, maar het is ook nog ons ‘grootste’ monument. Een monument dat wordt gebruikt om te wandelen, te fietsen, de hond uit te laten, te joggen of wat je nog allemaal meer kan doen in een bos. En ja, misschien juist omdat het zo makkelijk toegankelijk is voor iedereen, geven we ons vaak geen rekenschap van het belang van dit bijzonder mooie erfgoed voor ons dorp.

Complex Buitenplaats Hoevelaken

Het dorp Hoevelaken heeft binnen zijn oude gemeentegrens zo’n 45 monumenten. De meeste zijn gemeentemonument, maar op de lijst staan ook ruim 10 gebouwen en plaatsen die belangrijk genoeg zijn om als rijksmonument te zijn geregistreerd. Het meest markante is vrijwel direct te zien als je vanaf de snelweg het dorp inrijdt. Op de monumentenlijst staat het aangeduid met de nogal technische naam ‘Complex Buitenplaats Hoevelaken’, maar het is natuurlijk beter bekend als ‘Het Kasteel’. Het staat als complex beschreven, omdat niet alleen het hoofdgebouw, maar ook de andere onderdelen zoals het koetshuis, de tuinmanswoning, de moestuinmuur, de twee toegangshekken, de voormalige boswachterswoning, de boerderij én de tuin- en parkaanleg van historisch belang zijn en daarom ook een aparte vermelding verdienen.

Twee wandelingen

Tijdens Open Monumentendag krijgt u de gelegenheid om uitgebreid kennis te maken met de interessante geschiedenis van het Hoevelakense Bos. De organisatie is in handen van de Vrienden van het Hoevelakense Bos. U kunt door het ‘Kozakkenbos’ lopen en kennis maken met een prehistorisch pad. En als u tijd heeft, kunt u ook nog even dwalen door de ‘Wildernis’. Maar er is veel meer te vertellen over dit stukje Hoevelakens erfgoed.

Er worden twee gratis wandelingen met gids uitgezet, die elk ongeveer één uur duren. De eerste begint om 11.00 uur ‘s morgens en de tweede om 15.00 uur ‘s middags.

bijdrage van Marianne Hendriksen

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0