Gezond en toekomstbestendig sporten

NIJKERK – Via actieve en intensieve samenwerking met vertegenwoordigers van sportverenigingen heeft het college de Sportnota Nijkerk 2013-2025 opgesteld. Hiermee ligt er een kader voor toekomstig sportbeleid, zoals afgesproken in het coalitieakkoord ‘Helder als glas’.

NIJKERK – Via actieve en intensieve samenwerking met vertegenwoordigers van sportverenigingen heeft het college de Sportnota Nijkerk 2013-2025 opgesteld. Hiermee ligt er een kader voor toekomstig sportbeleid, zoals afgesproken in het coalitieakkoord ‘Helder als glas’.

De gemeenteraad behandelt de nota in februari 2013. 

Nijkerk staat bekend als een sportieve gemeente. In alle kernen is een ruim aanbod van zowel binnen- als buitensport. Duizenden inwoners zijn sportief actief. Daarnaast ondersteunen vele inwoners als vrijwilliger de sportverenigingen bij het besturen, beheer en onderhoud van gebouwen en terreinen. Deze inzet past in de visie van de gemeente: inwoners zijn waar mogelijk zelf aan zet en bepalen zelf het inhoudelijke en financiële beleid van de sportvereniging. 

Doelen Sportnota Nijkerk

Er zijn vanuit vier verschillende thema’s doelen gesteld: een actieve leefstijl bevorderen, gezonde sportverenigingen, passende sportaccommodaties en een herbezinning op de gemeentelijke regierol. In samenwerking met de sportverenigingen worden deze doelen behaald. De gemeente wil zich meer inzetten op sport voor inwoners met een beperking. Bij het waarderen van de sportkampioenen worden ook de jeugdteams nadrukkelijker betrokken. De gemeente steunt de inzet van vrijwilligers en wil de sportaccommodaties op een goed onderhoudsniveau houden. Voor 2014 wordt voorgesteld hiervoor een bedrag van € 612.000 te investeren.

Basissporten 

De gemeente investeert actief in basissporten als voetbal, handbal, volleybal, hockey, zwemsport, gymnastiek en korfbal. Sporten die in hun eigen kosten kunnen voorzien, of sporten die weinig worden beoefend, worden niet financieel gesteund. De gemeente kiest voor sporten die inwoners een gevarieerd en breed aanbod bieden. 

Nieuw zwembad per 2018/2019

In de gemeente Nijkerk bevinden zich vier zwembaden, waarvan twee in gemeentelijk eigendom. Een belangrijk voorstel in de Sportnota is één nieuw centraal gelegen zwembad te realiseren. Dit zwembad moet rond 2018/2019 zijn deuren openen, waarna de twee huidige, verouderde gemeentelijke zwembaden worden gesloten. 

Kosten

Het college stelt de raad voor een bedrag van € 64.500 beschikbaar te stellen voor 2013. Voor de jaren 2014 tot en met 2016 is een investering nodig van € 849.000 in met name de sportaccommodaties. De gemeenteraad besluit hierover bij de behandeling van de gemeentelijke meerjarenbegroting.

Besluitvorming

De gemeenteraad behandelt de Sportnota Nijkerk 2013-2025 op 7 februari tijdens De Ontmoeting. Op 12 februari is De Mening en op 28 februari vindt definitieve besluitvorming plaats tijdens Het Besluit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen