Samen werken aan Veiligheid

Foto: gemeente Nijkerk

Het college van b en w heeft het Integraal Veiligheidsprogramma Nijkerk 2015-2018 opgesteld en biedt het ter vaststelling aan aan de gemeenteraad.

Nijkerk is een veilige gemeente waar inwoners positief zijn over de leefbaarheid. In het Veiligheidsprogramma staat hoe de gemeente daar de komende jaren aan wil blijven werken, samen met partners. De gemeente wil overlast, geweld en criminaliteit (objectieve veiligheid) verminderen en het veiligheidsgevoel onder inwoners (subjectieve veiligheid) vergroten. Samen met de politie zijn er drie prioriteiten gekozen: woninginbraken, overlast in de woon- en leefomgeving en de aanpak van drank- en drugsgebruik. Het college legt het Veiligheidsprogramma nu ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad.

Samen met partners en inwoners
De gemeente heeft de regie over het integraal veiligheidsbeleid. Maar de gemeente doet dit niet alleen en zoekt de samenwerking met partners. Het gaat dan onder andere om de politie, het Openbaar Ministerie, woningcorporaties en ondernemers. Voorbeelden van die samenwerking zijn het Kwaliteitskeurmerk Veilig Uitgaan, de Week van de Veiligheid en het werken met whats-app groepen bij evenementen.
Ook inwoners hebben een belangrijke en steeds actievere rol. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat inwoners bij rampen en crises steeds zelfredzamer worden. En inwoners worden steeds belangrijker bij het signaleren van onveilige situaties. Veel inwoners hebben zich bijvoorbeeld aangemeld bij Burgernet en er zijn inmiddels preventieteams in een aantal buurten. De gemeente stimuleert en faciliteert dit soort initiatieven.

Samen met Barneveld en Scherpenzeel
Het Integraal Veiligheidsprogramma is opgesteld in nauwe samenwerking met de gemeenten Barneveld en Scherpenzeel, die samen met gemeente Nijkerk de basiseenheid Veluwe Vallei Noord van de Nationale Politie vormen.

Vervolg en uitvoering
Het college vraag de gemeenteraad om de ambities en prioriteiten uit het Veiligheidsprogramma 2015-2018 vast te stellen. In het programma is daarnaast een uitvoeringsplan opgenomen met concrete maatregelen en activiteiten. Er zijn maatregelen en activiteiten voor de drie prioriteiten woninginbraken, overlast in woon- en leefomgeving en aanpak van drank- en drugsgebruik. Ook zijn er meer algemene, doorlopende activiteiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanpak van huiselijk geweld, de inzet van buurtbemiddeling, een actueel crisisplan en de veiligheid van bedrijven.

Na het vaststellen van het uitvoeringsplan gaat het college samen met de partners en de inwoners aan de slag met het uitvoeringsplan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen