Begroting biedt gezond perspectief

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Het college van b en w heeft woensdag de Programmabegroting 2016-2019 gepresenteerd.

In juni kreeg de gemeente Nijkerk bericht van het Rijk dat er vanaf 2016 een extra korting van 1,5 miljoen euro op de uitkering voor het sociaal domein komt. Om deze forse extra korting op te vangen, zijn door de nieuwe coalitie van PRO21, De Lokale Partij en VVD afspraken gemaakt. “Het college heeft deze afspraken nu verwerkt in de begroting. Ik heb er vertrouwen in dat deze nu een gezond financieel perspectief voor de komende jaren biedt”, aldus wethouder financiĆ«n Wim van Veelen.

Op 22 september is het nieuwe college van start gegaan. Het vorige college heeft een begroting gemaakt op basis van het lopende beleid en al eerder genomen beslissingen. Omdat dit college op het moment van het opstellen van de begroting demissionair was, zijn besluiten over nieuwe maatregelen voor dekking overgelaten aan het nieuwe college. Deze nieuwe maatregelen waren nodig om de begroting sluitend te krijgen, na de extra korting door het Rijk op de uitkering voor het sociaal domein.

Maatregelen voor sluitende begroting
Een van de maatregelen is een verhoging van de ozb met 10%. Wethouder Van Veelen: “De afgelopen jaren is al fors bezuinigd door de gemeente. Andere bezuinigingen die tijdig zo’n grote korting kunnen opvangen, waren naar de overtuiging van het college niet mogelijk.”

Daarnaast gaat de gemeente in gesprek met de samenleving om in totaal 500.000 euro te besparen. Hoe deze gesprekken gaan plaatsvinden wordt de komende maanden uitgewerkt.

Ten slotte wordt er binnen het huidige budget van het sociaal domein gekeken om de begroting sluitend te krijgen. Het Rijk verwacht dat er minder cliƫnten en minder zorg onder de verantwoordelijkheid van gemeenten gaan vallen. En in de afgelopen jaren blijkt dat het huidige budget voor Wmo-hulpmiddelen niet volledig gebruikt wordt. Op beide zaken verwacht de gemeente daarom geld te kunnen besparen.

Besluit door gemeenteraad
Het college heeft de Programmabegroting 2016-2019 aangeboden aan de gemeenteraad. Besluitvorming staat gepland op maandag 9 november.

Dit is een bericht van de gemeente

Dossier:
'

Reacties

article
52901
Het college van b en w heeft woensdag de Programmabegroting 2016-2019 gepresenteerd. In juni kreeg
https://nijkerk.nieuws.nl/gemeente/52901/begroting-biedt-gezond-perspectief/
2015-10-07T21:44:47+02:00
https://nijkerk.nieuws.nl/media/sites/237/2014/12/standaard-nijkerk-van-alles-stadhuis-oud.jpg
Donkere Bezuinigingswolken, nijkerk nijkerkerveen hoevelaken
Gemeente