Mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben, willen en kunnen steeds langer zelfstandig wonen.
“Wij zijn zeker op de goede weg. Samen met zorginstellingen, welzijnsorganisaties, corporaties en de provincie werken wij hard om de woonsituatie van ouderen en kwetsbaren te verbeteren. Met het landelijk ‘Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen’ zijn wij ook het gesprek aangegaan. Zij waren heel positief over onze aanpak en gaven aan dat wij hiermee vooroplopen”, geeft wethouder Marly Klein aan.
In Nijkerk is al langer aandacht voor langer zelfstandig wonen. Zo worden met de campagne Woon Bewust inwoners gestimuleerd na te denken over mogelijke aanpassingen aan de woning. En er worden afspraken gemaakt met de woningcorporaties om te zorgen dat er voldoende woningen beschikbaar komen voor mensen met een zorgvraag.
Samen mogelijkheden huisvesting zoeken
Het realiseren van voldoende en geschikte woningen is geen gemakkelijke opgave. Er is structureel minder geld om huisvesting te regelen. Onvoorspelbare bezuinigingen in de zorg en regelgeving beperkt samenwerkende partijen en gemeenten in het goed kunnen faciliteren van het langer zelfstandig wonen. Toch zoeken de partijen naar mogelijkheden om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen en behoeften. Met de bouw van twee nieuwe woon-zorgcomplexen is al een flinke stap gezet. En ook is er overleg met woningcorporaties over flexibel inzetbaar zorgvastgoed.
Woon Bewust
De gemeente vindt het ook belangrijk dat inwoners worden geïnformeerd over de mogelijkheden hoe zij langer thuis kunnen blijven wonen. Langer thuis blijven wonen kan bijvoorbeeld door het aanpassen van de woning en door het gebruik van handige diensten en producten. Samen met de Provincie Utrecht en Gelderland is hiervoor de campagne Woon Bewust opgezet voor de inwoners van de gemeenten Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen. Tips en adviezen over het langer thuis wonen zijn te vinden op www.woonbewustnijkerk.nl . Het is ook mogelijk om een huisbezoek aan te vragen bij Sigma. Dan komt een vrijwilliger langs en geeft een advies op maat.
Focusgroepen zelfstandig wonen Nijkerk
Iedereen heeft wel gedachten over hoe hij of zij oud wil worden. Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen, behoeften en ideeën is de gemeente geïnteresseerd in het verhaal van de mensen zélf. Daarom zijn er gesprekken gevoerd. Tijdens deze gesprekken zijn een aantal onderwerpen met de deelnemers besproken. Niet volgens vaste regels of vragen, maar op een open en vrije manier. Wat vindt men belangrijk? Ziet u uzelf in de toekomst in uw huidige woning blijven? Hoe bereidt u zich voor op het ouder worden? Op basis van deze gesprekken kan de gemeente kijken waar verandering of verbetering nodig is. Dit vanuit de gedachte dat de gemeente haar inwoners wil ondersteunen en faciliteren als het aankomt op prettig en veilig wonen.
Dit is een bericht van de gemeente