De burgemeester over voorbereidingen op langdurige crisis

10 apr , 20:50 Gemeente
2025 03 21 burgemeester tinet de jonge

De wereld is in rep en roer. Dreigingen lijken groter te worden.

Gemeenten vragen zich in toenemende mate af, wat hun rol richting inwoners is dergelijke situaties moet zijn. Wij vroegen hoe onze gemeente zich voorbereidt op langdurige crises en hoe ze inwoners stimuleert (samen) redzamer te worden.

Burgemeester en portefeuillehouder Tinet de Jonge reageerde zo.

Paraat en weerbaar

Nederland werkt aan militaire paraatheid en aan maatschappelijke weerbaarheid. Dat betekent werk aan de winkel voor gemeenten. Die nieuwe weerbaarheidsopgave betreft veel meer dan het aanpassen van de huidige crisisplannen. Burgers werden onlangs opgeroepen om een noodpakket met oa water, contant geld en voedsel in huis te halen, zodat ze de eerste 72 uur kunnen doorkomen bij een stroomstoring of digitale ontwrichting. Dat is het persoonlijke noodpakket. Maar hoe zorgen we dat de maatschappij ook na die 72 uur blijft functioneren? Dat vereist de inzet van overheid, inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Voorbereid

Het is goed als inwoners voorbereid zijn, met bijvoorbeeld een noodpakket. Ook de gemeente bereidt zich voor. Burgemeesters en wethouders oefenen wat zou kunnen gebeuren. Onlangs hebben we een situatie nagebootst waarbij de stroom 72 uur was uitgevallen.

Samen redzaam

De bevolkingszorg van de gemeente gaat mede uit van de ‘samenredzaamheid’ van de inwoners. Dus dat een inwoners zichzelf kan redden bij een incident, eventueel samen met haar of zijn omgeving. Maar wij moeten hen wel in staat stellen om adequaat te handelen als een calamiteit zich voordoet. Daarom geven wij het zogenaamde handelingsperspectief. Deze staan op de volgende website:

Op www.denkvooruit.nl leest u hoe u zich kunt voorbereiden op verschillende (nood)situaties. Op de site van de gemeente staat informatie over wat u moet doen bij een ramp of crisis.