In Nijkerkerveen, op de hoek van de Amersfoortseweg en het Koolhaaspark, komt een kleinschalige woonplek voor verschillende doelgroepen. Hier worden 50 asielzoekers opgevangen en komen diverse woningen met ruimte voor 10-25 starters en jongeren uit het dorp.
In Hoevelaken komt aan de Middelaarseweg een kleinschalige woonplek voor 75 asielzoekers en ruimte voor 25-35 jongeren/starters.
De woningen worden op beide locaties geplaatst in de vorm van een boerenerf, passend bij het landschap. Zo ontstaan twee jonge, levendige buurten waar mensen elkaar ontmoeten en samenleven. Dit staat in de plannen van aanpak Nijkerkerveen en Hoevelaken die op 13 mei door het college van burgemeester en wethouders zijn vastgesteld. Het college heeft de plannen ter besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad.
In de plannen van aanpak wordt beschreven hoe de locaties in Nijkerkerveen en Hoevelaken worden ingericht. Beide locaties liggen in een rustige en groene omgeving. Hier is ruimte om te wonen, tot rust te komen én anderen te ontmoeten. Er komen een boomgaard, moestuin, speelplek en een kleine sportplek. Parkeerplaatsen krijgen een groene uitstraling met half verharding en hagen. In plaats van schuttingen worden hagen en struiken gebruikt.
Op de terreinen komen woonunits voor asielzoekers en tijdelijke woningen voor starters en jongeren uit de eigen kern, dus uit Nijkerkerveen en Hoevelaken. Zij krijgen voorrang boven starters en jongeren uit andere kernen in de gemeente.
De asielzoekers en jongeren/starters wonen gescheiden van elkaar, maar contact onderling wordt aangemoedigd. Met de Woningstichting Nijkerk (WSN) zijn afspraken gemaakt over de ontwikkeling van de woningen voor starters en jongeren.
Alle gebouwen worden modulair gebouwd: ze worden gemaakt in een fabriek en daarna snel opgebouwd op het terrein. Dat is duurzaam, flexibel en past goed bij tijdelijke woonprojecten. Ook kunnen de woningen later makkelijk worden aangepast of op een andere plek gebruikt worden.
In Nijkerkerveen worden verkeersmaatregelen genomen die de ontsluiting en verkeersveiligheid in goede banen leiden. De ontsluiting van de locatie in Hoevelaken vindt plaats via de nieuwe ontsluitingsweg Klaarwater. Deze ontsluiting kan ook gebruikt worden door fietsers en voetgangers. Er is daarnaast een veiligheidsplan gemaakt, dat beschrijft hoe de veiligheid voor bewoners en omwonenden gewaarborgd wordt.
De kosten van de uitvoering van de plannen van aanpak worden gedekt uit het normbedrag dat de gemeente ontvangt van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook de jaarlijkse exploitatiekosten voor de locaties worden volledig gedekt uit het normbedrag.
Over de asielopvang zijn gesprekken gevoerd met omwonenden en ondernemers in de buurt. Hun inbreng is zoveel mogelijk verwerkt in de plannen van aanpak. In de volgende stappen blijven omwonenden meedenken en blijft de gemeente aandacht houden voor hun zorgen.
Op 2 juni (Hoevelaken) en 4 juni (Nijkerkerveen) organiseert de gemeente terugkoppelbijeenkomsten voor inwoners van Hoevelaken en Nijkerkerveen. Alle inwoners van beide kernen worden hiervoor per brief uitgenodigd. Tijdens deze bijeenkomsten worden de plannen verder toegelicht. Er wordt dan ook nader ingegaan op de belangrijkste punten die omwonenden tot nu toe hebben ingebracht en hoe die vertaald zijn in de plannen van aanpak.
In de plannen van aanpak Nijkerkerveen en Hoevelaken staat hoe de gemeente de opvang van asielzoekers en de woningen voor starters en jongeren wil realiseren. Achtereenvolgens komen aan bod: de resultaten van het participatieproces, de ruimtelijke invulling van de locatie, de noodzakelijke vergunningen & milieuonderzoek, het ontwerp voor de invulling van het gebouw, verkeersveiligheid en de mogelijkheden voor toekomstig gebruik. Ook het veiligheidsplan, de communicatie en participatie, de financiën en risico's en het vervolg worden besproken. Alle documenten zijn beschikbaar op de site van de gemeente.