HARDERWIJK - Een te hoge zoutconsumptie in de dagelijkse voeding is vaak de oorzaak van een te hoge bloeddruk. Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk is daarom een proef gestart, waarbij patiënten zelf de regie krijgen.
Zij kunnen door inzicht en aanpassingen aan hun levensstijl de hoge bloeddruk proberen te controleren. Dit onder supervisie van internist-nefroloog Kwok Wai Mui.
Patiënten krijgen meer inzicht in hun eigen voedingspatroon door de app MyFitnessPal®. Met de iHealth Track bloeddrukmeter® kunnen patiënten thuis op vaste momenten hun bloeddruk en hartslag meten. Het is de bedoeling dat zij deze gegevens wekelijks uploaden, zodat de resultaten voor de medisch specialist te zien zijn in het digitale patiëntendossier Epic. Via het patiëntenportaal MijnStJansdal zien patiënten in een beveiligde digitale omgeving ook zelf hun resultaten
Kwok Wai Mui legt uit dat hij door deze werkwijze op afstand inzicht heeft in de dagelijkse zoutinname en de wekelijkse bloeddruk- en hartmetingen van zijn patiënten. Hij combineert deze waarden met urine- en/of bloeduitslagen en geeft patiënten via MijnStJansdal adviezen. “Ik hoop hiermee mijn patiënten te stimuleren en te motiveren om hun voedingspatroon actief en blijvend aan te passen. In de praktijk zal dit leiden tot lagere bloeddruk met vermindering van de eiwituitscheiding uit de nieren. Uiteindelijk kan dit leiden tot minder gebruik van medicatie.”
Volgens dr. Mui is dit de toekomst! “Het goede vind ik dat de patiënt echt inzicht krijgt in wat zijn of haar lichaam doet met voeding. In de urine is dat ook terug te zien. Het is bewezen dat minder zout eten net zo goed werkt als één bloeddruktablet. Ik wil de patiënten er graag bij betrekken, want het is namelijk enorm motiverend als je zelf de resultaten ziet.
“Het is de volgende stap in gezondheidszorg”, aldus Kwok Wai. Op dit moment is het nog een proef waarbij in totaal vijf patiënten drie maanden tot een half jaar gevolgd worden. Als de proef slaagt, wordt gekeken hoe het ingeregeld kan worden in de huidige zorgprocessen. Omdat er gebruik gemaakt wordt van specifieke Apple-functionaliteiten is de proef alleen mogelijk voor patiënten met een iPhone.