UKiq begint in Nijkerk en Barneveld

21 jul , 19:37 Gezondheid
2024 07 20 sandra de bruijn
Steeds vaker lopen hoogbegaafde leerlingen vast in het onderwijs.
Ze komen thuis te zitten en kunnen niet naar school. Een passende plaats binnen het onderwijs is voor deze kinderen lastig te vinden.
Om dit probleem tegen te gaan, is het van groot belang dat kinderen zo vroeg mogelijk worden gesignaleerd op een ontwikkelingsvoorsprong. Als UKIQ-specialist, heeft Sandra de Bruijn de expertise in huis om dit al op zeer jonge leeftijd te herkennen en het leeraanbod daarop aan te laten sluiten.
De Bruijn is sinds 4 jaar Zelfstandig Talentbegeleider en als kleuterleerkracht heeft zij inmiddels voldoende kennis en ervaring opgedaan om kinderen, ouders en professionals goed te kunnen begeleiden. Eerder ontwikkelde zij al een handzame tool om de signalering te vereenvoudigen voor onderwijsprofessionals.
Omdat ook samenspel hier van groot belang is, start De Bruijn met ingang van 5 en 6 september in Nijkerk en Barneveld een wekelijkse UKIQ-groep voor kinderen vanaf 2.5 jaar.
De Bruijn: “Deze kinderen zijn zich al snel bewust dat zij ‘anders’ zijn dan hun leeftijdsgenootjes. Het is daarom belangrijk dat zij ontdekken dat zij niet de enigen zijn die anders denken. Door meerdere kinderen tegelijk te gaan begeleiden, zie je dat hun nieuwsgierigheid meer wordt geprikkeld en zij makkelijker gemotiveerd raken om op onderzoek uit te gaan. Met thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van deze peuters en kleuters, daag ik de kinderen elke week weer uit om op ontdekking te gaan.”
Het doel is om de kinderen een betere aansluiting op het basisonderwijs bieden. Door goede verslaglegging en adviezen aan de nieuwe leerkrachten, waarin de uitdagingsbehoeften van het kind beschreven staan, wordt de kans op uitval, later in het onderwijs, sterk verkleind.
Ze vervolgt: “De thema’s die gebruikt worden, worden 'verdiept' aangeboden. Dit houdt in dat wij naar bijvoorbeeld de kringloop kijken, als we het thema herfst behandelen. Of bij het menselijk lichaam gaan onderzoeken waaruit we allemaal bestaan. De binnenkant is namelijk véél interessanter dan de buitenkant. Maar er zijn ook mogelijkheden om zelf met een thema aan te komen. Bijvoorbeeld als een kind met ziekte en misschien dood te maken krijgt, dan kan daar ook op aangesloten worden.”
Alle aanmeldingen krijgen vooraf een intakegesprek. Omdat de groepen klein zijn en blijven (6 kinderen) moet een kind in de groep passen. Een kind hoeft niet getest te zijn op intelligentie. Voor meer informatie over deze groepen of aanmelden, kunt u terecht op de site van UKiq of rechtstreeks bij Jij bent InZicht [email protected], 06-14309431