Woonpark Hoevelaken stuit op verzet

Foto: BPD

Nog voor de plannen gepubliceerd waren, riep Stephan Veldoen inwoners van Hoevelaken op om tegen te stemmen. Het gaat om de bouwplannen, die de BPD samen met de gemeente ontwikkeld heeft.

Natuurgebied blijft overeind
Het kantoorpand van de BPD (Bouwfonds Property Development) aan de Westerdorpstraat gaat tegen de vlakte en op het terrein worden meer dan 160 woningen gebouwd. Althans, dat zijn de plannen. Het persbericht van de BPD: “Met respect voor de historie, de nu al aanwezige natuur in het landschap en de buren is een planinitiatief ontwikkeld dat voorziet in de huidige woningbouwbehoefte van Hoevelaken, met woningen voor iedereen starters, senioren en gezinnen. De unieke ligging naast Huize Hoevelaken, het dorpscentrum en het aangrenzende natuurgebied vormt de kapstok voor de ontwikkeling. Het nu voor publiek afgesloten terrein, wordt straks het ‘Woonpark Hoevelaken’ en is voor iedereen toegankelijk. In totaal komen er ongeveer 160 woningen in dit nieuwe woonpark. Het project krijgt hoogwaardige architectuur, royale woningen, een ruime opzet en veel groen. Het Engelse Landschapspark wordt uitgebreid en doorgetrokken in de nieuwe wijk. Het door BPD reeds aangelegde natuurgebied aan de noordzijde valt buiten de plannen en blijft behouden”

2016-04-04 woonpark hoevelaken 1
Herbert Bosch, ontwikkelingsmanager bij BPD, licht telefonisch toe: ‘Wij vertrekken uit Hoevelaken. Het is voor ons niet meer dan logisch om de plek, waar we jaren gehuisvest zijn, een fantastische woonlocatie te ontwikkelen. Dat willen we altijd al wel, maar hier zijn we dat helemaal aan onze stand verplicht.”
2016-04-04 woonpark hoevelaken 2

Ook goedkopere woningen
De gemeente ziet het helemaal zitten, want het kantoorpand heeft geen toekomst. Bovendien voorziet het plan in de woningbehoefte van Hoevelaken voor de komende jaren.Er komen huizen in meerdere prijsklassen, waaronder villa’s. 35% van de woningen “wordt gerealiseerd in het goedkope segment”, aldus het college in een brief aan de gemeenteraad.

Dit is gewoon zakken vullen
Intussen gaat de discussie op Facebook in de openbare groep “Inwoners van Hoevelaken” stevig door. Die is aangezwengeld door Gert en Stephan Veldhoen, die naast het bouwgebied in Park Weldam wonen. Zij zetten afgelopen vrijdag onmiddellijk de petitie on line, nadat Herbert Bosch hen en andere omwonenden had ingelicht over de plannen. Stephan Veldhoen: “Binnen 12 uur handden we rond de 200 handtekeningen.”

handtekeningen op 4 april 22.30 uur
handtekeningen op 4 april 22.30 uur

Ze vertolken de gevoelens van omwonenden: “160 woningen is bizar en we wisten van niks. Er is met ons niet overlegd en toen we wat voorstellen voor wijzigingen deden, stuitten die direct op bezwaren.”

Ze grijpen terug naar een uitspraak van de Raad van State uit 2007, waarin is afgesproken, dat het Bouwfonds zou uitbreiden naar vier paviljoens met één hoofdgebouw. De raad van de gemeente Nijkerk is daar toen mee akkoord gegaan. Alleen heeft die uitbreiding nooit plaats gevonden, omdat het idee van het Bouwfonds om te centraliseren nooit werkelijkheid is geworden.

14 april is een voorlichtingsavond in het kantoor van BPD. Iedereen is daar welkom. Omwonende zullen daar zeker heen gaan en proberen in eerste instantie toch via overleg de plannen te beïnvloeden. Mocht dat niet lukken, dan zullen ze alles proberen om de plannen tegen te houden,”want het woongenot gaat met die plannen een heel eind naar beneden.” Zouden ze verliezen, dan moet de slipjacht Hoevelaken over een aantal jaren vanaf een andere locatie beginnen.

straks de toegangsweg naar "Woonpark Hoevelaken"
straks de toegangsweg naar “Woonpark Hoevelaken”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen