Duurzame huizen in Nijkerk en Ede winnen juryprijzen landelijke verkiezing

Foto:

EDE – De woningen van familie Van den Broek uit Nijkerk en David Jan en Lia van Harten uit Ede zijn uitgeroepen tot de duurzaamste huizen van Nederland.

Dat maakte de vakjury van de verkiezing ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ bekend tijdens het landelijke verkiezingsavond afgelopenvrijdagavond. Hun huizen vielen in de prijscategorieën ‘Woningen vanaf 1945 tot 2000, oppervlakte kleiner dan 150 m2’ en ‘Woningen vanaf 2000, oppervlakte groter dan 175 m2’. Ook de winnaars van de andere vier prijscategorieën werden deze avond onthuld. Zij ontvingen elk het bronzen huis en een geldprijs ter waarde van 250 euro. De organisator van de verkiezing is de Nationale Duurzame Huizen Route.

Het doel van de verkiezing is om de huiseigenaren de welverdiende waardering te geven voor hun prestaties en om hun verhalen breed onder de aandacht te brengen. In totaal streden 98 huiseigenaren om de titel ‘Duurzaamste Huis van Nederland’. Zij hebben allemaal op hun eigen manier hun woning verduurzaamd.

Op basis van het bouwjaar en de grootte zijn de 98 huizen verdeeld in zes verschillende categorieën. De vakjury lette bij haar keuze onder meer op: materiaalgebruik, energieverbruik en opschaalbaarheid.

Hulp van netwerk

Jurylid Jappe Zijlstra (Milieu Centraal) legt uit waarom het huis van familie Van den Broek uit Nijkerk eruit sprong: “De woning van deze familie was tochtig en slecht onderhouden. Er wachtte een grote klus en een budgettaire uitdaging. Door veel zelf uit te zoeken hebben zij een goed plan gemaakt en met hulp van hun netwerk de woning flink aangepakt en volledig verduurzaamd. Een goed voorbeeld van zuinig én aardgasvrij maken, dat door anderen te kopiëren is.”

De woning van familie Van den Broek won eerder ook de provinciale publieksprijs.

De woningen van de winnaars zijn te bezoeken en te bekijken op de website van de Nationale Duurzame Huizen Route.

Over de verkiezing

Eén keer in de twee tot drie jaar wordt de verkiezing ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ gehouden. De verkiezing wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Rabobank en door de provincies Gelderland, Fryslân, Flevoland en Drenthe.­­

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram, Mastodon en Threads, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen