Ontbindende voorwaarden, hoe werkt dat?

Foto: Domicilie

Gefeliciteerd, u heeft een huis gekocht!

Na het tekenen van het koopcontract heeft u nog drie dagen bedenktijd, waarin u zonder opgaaf van redenen nog onder de koop uit kunt. Die tijd is echter vaak te kort om de financiering rond te krijgen.

Zo zijn er meer onvoorziene situaties waarin u het koopcontract weer wilt ontbinden. Neem daarom altijd ontbindende voorwaarden op in het koopcontract, zodat u nog onder de koop uit kunt. Welke ontbindende voorwaarden u ook wilt, vermeld ze direct als u gaat bieden.

Voorbeelden ontbindende voorwaarden

  • Voorbehoud van financiering: u moet vóór een bepaalde datum de financiering rond hebben.
  • Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie: u moet een hypotheek met NHG kunnen afsluiten. Houd er rekening mee dat de maximale koopsom van je woning sinds 1 januari 2017 niet hoger mag zijn dan €245.000,- om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG.
  • Voorbehoud bouwtechnische keuring: u stelt een bovengrens aan de kosten van achterstallig onderhoud.
  • Voorbehoud woning verkocht: u moet eerst uw huidige woning hebben verkocht tegen een bepaalde minimumprijs.
  • Voorbehoud wijziging woning: u moet een vergunning van de gemeente kunnen krijgen voor bijvoorbeeld een verbouwing.
  • Voorbehoud verkoop eigen huis: u moet eerst uw huidige woning hebben verkocht voor een bepaalde prijs
    Het voorbehoud van financiering en het voorbehoud bouwtechnische keuring worden wel vaak opgenomen, maar de andere voorbehouden zullen verkopers niet altijd acceptabel vinden.

Moet ik gebruik maken van ontbindende voorwaarden?

Dit mag, maar brengt wel risico’s met zich mee. Als u de financiering niet rond kunt krijgen, betaalt u de verkoper een boete van soms wel 10% van de aankoopprijs. Biedt u op een huis zonder financieringsvoorbehoud, zorg er dan voor dat u zeker weet dat u het kunt betalen. Laat u dus goed voorlichten door uw bank of hypotheekadviseur!

Ontbindende voorwaarden opstellen

Stel de ontbindende voorwaarden zorgvuldig op. Normaliter geldt er een periode van 6 tot 8 weken waarin de koper zijn financiering rond kan krijgen. Wanneer de koper binnen de gestelde termijn geen finaal akkoord heeft op zijn financiering, kan om uitstel worden gevraagd. Dit komt steeds vaker voor, omdat het financieringstraject bij de bank lang kan duren. Pas wanneer de ontbindende voorwaarden zijn verlopen, is de woning officieel verkocht.

Beroep doen op ontbindende voorwaarden

De overeenkomst wordt niet spontaan ongeldig als aan een van de ontbindende voorwaarden is voldaan. U moet zelf binnen een bepaalde termijn schriftelijk de koopovereenkomst ontbinden.

In het contract kunnen eisen worden gesteld aan bepaalde ontbindende voorwaarden. Wilt u gebruikmaken van het voorbehoud van financiering, dan moet u meestal een afwijzing van een geldverstrekker tonen als bewijs. Sommige koopcontracten eisen twee schriftelijke afwijzingen.

Waarborgsom

In de koopakte staat normaal gesproken dat er een waarborgsom van 10% van de verkoopsom gestort moet worden bij de notaris. Als de koop door uw schuld en buiten de ontbindende voorwaarden niet doorgaat, moet u een boete betalen. Om te voorkomen dat dit geld nooit betaald wordt, moet het gestort worden bij de notaris. Dit kan ook via een bankgarantie.

Laat u adviseren!

De Domicilie makelaars hebben alle kennis en kunde in huis om u goed te adviseren over ontbindende voorwaarden en andere juridische zaken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen