De gemeente onderzoekt de inzet van de KoopStart-regeling om betaalbare koopwoningen mogelijk te maken.
Door de gestegen bouwkosten is het voor ontwikkelaars lastiger om woningen binnen de vastgestelde prijsgrenzen te bouwen. KoopStart kan hierbij helpen.
Bij KoopStart koopt iemand een woning voor een prijs die lager is dan de marktwaarde. Het verschil betaalt de koper op een later moment terug.
Hierdoor kunnen woningen binnen de door de gemeente gestelde prijsgrenzen vallen. De gemeente benadrukt dat KoopStart niet zorgt voor méér betaalbare woningen, maar het kan mensen wel helpen om een eerste stap op de koopmarkt te zetten.
De gemeente wil KoopStart niet overal inzetten. Het gebruik van de regeling hangt af van hoe ver een bouwproject is. Er zijn drie fases:
Fase 1: Het plan is klaar en de indeling van de wijk is al gemaakt. Hier kan op verzoek van de ontwikkelaar voor alle sociale koopwoningen en de goedkopere middeldure koopwoningen KoopStart worden gebruikt. Voorbeelden zijn Doornsteeg fase 3 en Nijkerkerveen Deelplan 3.
Fase 2: Het plan is klaar, maar de indeling van de wijk nog niet. Hier kan op verzoek van de ontwikkelaar voor maximaal de helft van de sociale koopwoningen en de goedkopere middeldure koopwoningen KoopStart worden gebruikt. Voorbeelden zijn Klaarwater en Nijkerkerveen Deelplan 4.
Fase 3: Het plan is nog niet klaar. Hier mogen ontwikkelaars KoopStart gebruiken, maar de woningen moeten wel volgens de normale markt gebouwd worden. De verwachting is dat ontwikkelaars hier weinig gebruik van zullen maken.
De gemeente wil KoopStart niet overal gebruiken, omdat er ook betaalbare koopwoningen te bouwen zijn zonder deze regeling. Denk hierbij aan kleinere woningen zoals appartementen. Deze kunnen een goede eerste stap zijn voor starters.
Ook zorgt marktconform bouwen ervoor dat mensen makkelijker kunnen doorstromen naar een andere woning. Daarom heeft de gemeente de periode dat sociale en middeldure koopwoningen betaalbaar moeten blijven, verkort van tien naar twee jaar. Ook kunnen ontwikkelaars ervoor kiezen om meer sociale huurwoningen te bouwen, waar veel vraag naar is.