Tekort aan betaalbare huurwoningen erkend

09 mei , 15:43 Huizenpagina
2025 05 09 pleintje met woningen onder donkere wolken

De gemeente erkent dat er een groeiend tekort is aan betaalbare huurwoningen, met name in het middensegment.

Dit blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van Richard van Hussel (VVD). Vooral starters, jonge gezinnen en ouderen die willen verhuizen, ondervinden problemen bij het vinden van een geschikte woning.

Maar het probleem kan niet zomaar worden opgelost.

Woonvisie biedt ruimte voor pilot middenhuur

Volgens de Woonvisie 2024+ van de gemeente zou 67% van de nieuwe woningen in het betaalbare segment moeten vallen, inclusief sociale huur en middenhuur/-koop. Hoewel de visie deze richting aangeeft, blijkt de bouw van middenhuurwoningen achter te blijven. De Woonvisie biedt wel de mogelijkheid voor een proefproject voor middenhuur, maar hieraan is nog geen concrete invulling gegeven. Verder zijn er momenteel geen extra maatregelen om dit tekort aan te pakken.

Wetgeving kan aanbod beïnvloeden

De gemeente is bekend met de Wet betaalbare huur. Deze wet zorgt voor meer bescherming en betaalbaarheid van huurwoningen tot ongeveer 1.100 euro. Dit is positief voor huurders, maar kan investeerders minder aantrekkelijk vinden door lagere winsten. Ook het strengere Woningwaarderingsstelsel (WWS) zorgt ervoor dat meer woningen onder gereguleerde huur vallen, waardoor het aanbod in de vrije sector kleiner wordt. De Woonvisie 2024+ biedt wel ruimte voor een proefproject om nieuwe woonvormen of afspraken met ontwikkelaars te testen voor middenhuur, maar deze kans is nog niet gebruikt.

Groot verschil tussen vraag en aanbod

Er is een duidelijk verschil tussen de vraag naar en het aanbod van woningen in de midden- en vrije sectorhuur in onze gemeente. Er zijn weinig middenhuurwoningen beschikbaar, terwijl de vraag ernaar groot is. Starters en mensen met een gemiddeld inkomen hebben moeite met het vinden van een woning. Lange wachttijden en hoge huren laten zien dat er een structureel tekort is. Sinds de invoering van de Wet betaalbare huur is dit probleem niet kleiner geworden. Hoewel meer woningen nu onder gereguleerde huur vallen, zorgen hoge bouwkosten en andere problemen ervoor dat het aanbod niet snel genoeg groeit.

Zorg over passende woningen voor middeninkomens

De gemeente deelt de zorg dat veel mensen met een middeninkomen geen geschikte woning kunnen vinden. Zij verdienen vaak te veel voor sociale huur, maar te weinig voor de dure vrije sector of een koopwoning. Betaalbare middenhuur is schaars, waardoor hun positie op de woningmarkt moeilijk is.

Gemeente wil aanbod vergroten

De gemeente wil het aanbod van middenhuurwoningen vergroten door de mogelijkheden in de Woonvisie 2024+ te gebruiken. Een van de ideeën is een proefproject voor middenhuur, waarbij samen met ontwikkelaars nieuwe woonconcepten of afspraken worden getest. De gemeente spreekt al af en toe met ontwikkelaars over het bouwen van meer midden- en vrije sectorhuurwoningen, zoals in het project Paasbos. Er zijn op dit moment geen vaste gesprekken hierover.