De Belofte

Foto:

Het boek De Belofte is een waargebeurd verhaal over liefde en dementie. 

De Belofte heeft twee verhaallijnen en speelt zich af in Duitsland. Een verhaallijn vertelt hoe Edwin en Marie, die door iedereen Ria wordt genoemd, elkaar ontmoeten in augustus 1945. En hoe hun liefde en leven zich ontwikkelt. 
 In de tweede verhaallijn vertelt de kleindochter Nadine Ahr het leven van Edwin en Ria vijfenzestig jaar later. Hoe Edwin worstelt met de beginnende dementie van Ria, er tegen vecht maar er niet meer tegen kan vechten. Zijn meisje Ria is niet meer Ria. Edwin verbreekt zijn Belofte en Ria gaat naar een verzorgingstehuis. Hij heeft het hier ontzettend moeilijk mee. Na verloop van tijd verlaat hij het huis, waar ze zoveel jaren hebben samengewoond en gelukkig zijn geweest, om bij Ria te kunnen wonen in het verzorgingstehuis. Maar Ria takelt steeds verder af in haar dementie en Edwin worstelt met zichzelf. Hij besluit op een dag om wederom zijn belofte om Ria nooit te verlaten te verbreken, en gaat naar een ander verzorgingstehuis. En verliest wederom zijn grote liefde aan het eind van zijn leven. Edwin is teleurgesteld in zichzelf omdat hij zijn belofte: “De Belofte” niet heeft kunnen waarmaken.                                                                                                     
Nadine Ahr heeft het ook moeilijk. Ziet haar opa, die niet haar echte opa is, worstelen. Zij ziet Ria, haar echte oma, veranderen en ook Nadine weet niet altijd hoe ze hier mee om moet gaan. Zij stelt zichzelf regelmatig levensvragen. Waarom is De Belofte zo belangrijk voor haar opa. Mag je een mens verlaten omdat hij dement is. Betekent van iemand houden niet ook kunnen loslaten…  
 Nadine Ahr heeft het verhaal van Edwin en Ria prachtig verteld. Het verhaal leest prettig, is zo echt en leerzaam dat ik iedereen wil aanraden om het boek te lezen. 
2014-10-27-bibliotheek-de-belofte
Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek gemeente Nijkerk
Titel: De belofte
Schrijver: Nadine Ahr
Uitgeverij:  Em. Querido’s Uitgeverij, Amsterdam   
bijdrage van Marijke Petersen, bibliotheekmedewerker
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen