André Kuipers bij opening Techlab op Corlaer College

Foto: Corlaer College

Ruimtevaarder André Kuipers houdt op vrijdag 27 november twee lezingen op het Corlaer College in Nijkerk. Dat gebeurt ter gelegenheid van de opening van het Techlab en de afronding van interne verbouwingen in het vmbo-gebouw van de school voor voortgezet onderwijs.

“We grijpen die mooie gelegenheid aan om een feestje te bouwen”, zegt conrector Ronald Schaefer. Naast de lezingen van André Kuipers, over duurzaamheid en technologie, zijn er presentaties van scholieren die machines bouwden om zwerfafval tegen te gaan. Andere scholieren gaan op deze dag met computergestuurde Lego-robotjes met elkaar de strijd aan in de regiofinale van de First Lego Leaque. “Alles staat in het teken van techniek.”

Techlab
Techniek en technologie worden steeds belangrijker in de samenleving. De vraag naar technisch personeel neemt toe. Het Corlaer College speelt op die ontwikkelingen in met meer aandacht en ruimte voor techniek. Het nieuwe Techlab is daarvan een blijk; het is 120 vierkante meter extra onderwijsruimte.
Het Techlab is een splitlevel ruimte: boven bedenken en ontwerpen de leerlingen technische oplossingen, beneden voeren ze die oplossing uit. Hier komt onder meer een grote 3D printer te staan. Conrector Ronald Schaefer: “In het Techlab dagen we leerlingen uit. We leggen ze een vraagstuk voor, met daarbij de vraag: hoe ga je dat met toepassing van techniek oplossen?”

Verandering
De bouw van het Techlab en de interne verbouwing sluiten ook aan bij naderende veranderingen in het beroepsgerichte middelbaar onderwijs in Nederland. Dat wordt met ingang van augustus 2016 meer modulair opgezet, waardoor leerlingen van verschillende beroepsrichtingen bij elkaar bepaalde modules kunnen volgen. “Alle muren zijn letterlijk en figuurlijk afgebroken. Als professional word je veel breder geschoold.”
Het Corlaer College grijpt deze voorgeschreven verandering aan om technische vakken nog breder aan te bieden in de school, dus ook voor leerlingen van vmbo-t, havo en atheneum die geïnteresseerd zijn in techniek. “Wij vinden dat techniek verder de school in moet”, zegt Ronald Schaefer.

Zwerfafval
Voormalig astronaut André Kuipers zet de opening van het Techlab kracht bij met twee lezingen (over duurzaamheid en over technologie en innovatie). De school wijkt daarvoor uit naar de naastgelegen sporthal Corlaer, omdat er veel mensen worden verwacht. Behalve een lezing voor leerlingen houdt Kuipers er een voor genodigden.

Kuipers zal ook bekend maken wie de winnaar is van de wedstrijd die het Corlaer College uitschreef onder basisscholen en enkele andere middelbare scholen in de regio. De vraag luidde: ontwikkel een machine om zwerfafval te verminderen of op te ruimen. De machine zelf moet bovendien van zwerfafval gebouwd worden. De leerlingen presenteren hun uitvindingen in de ochtend en krijgen ’s middags de gelegenheid om technische workshops te volgen, waaraan tal van plaatselijke bedrijven meedoen.

First Lego League
Een andere activiteit op ‘het feestje’ van het Corlaer College is de regiofinale van de First Lego League. Teams van ongeveer tien leerlingen strijden tegen elkaar met computergestuurde, zelfgebouwde Lego-robotjes. Ook deze competitie staat dit jaar in het teken van oplossingen voor het afvalprobleem.

Het Corlaer College organiseert het evenement in samenwerking met bedrijfsleven en verschillende sectororganisaties. “Daarmee laten we zien dat het onderwijs een zaak is van ons allemaal”, zegt Schaefer. Hoofdsponsor van het evenement is de Rabobank.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden