Stoomgemaal Arkemheen in het nieuw(s)

Foto: Umagbestkijken

Op maandag 28 maart start het maalseizoen van het stoomgemaal Arkemheen aan de Zeedijk 6 in Nijkerk. Het stoomgemaal is van 11-16 uur onder stoom.

Het is Tweede Paasdag en overal zijn eieren .Op de zolder van het bezoekerscentrum vindt een eierspektakel plaats. Van eieren schilderen tot een eierspeurtocht. Een ei hoort erbij.

De ketel is goedgekeurd, al het koper is gepoetst, het proefdraaien verliep super en er zijn genoeg kolen uit Columbia aangeleverd. De machinist en de stokers zijn er helemaal klaar voor; het stoomgemaal kan draaien. De vrijwilligers van het stoomgemaal hebben er voor gezorgd dat alles er ‘op en top’ bijstaat. In de wintermaanden zijn ze druk in de weer geweest met de metamorfose van het bezoekerscentrum. De ruimte kent men niet terug. Er valt veel te zien en te beleven. Voor jong en oud.

2016-03-17 stoomgemaal
Cultuurhistorie, waterbeheer, techniek, natuur en landbouw zijn met elkaar verbonden. Het hel verhaal wordt via de modernste mediatechniek verteld. Natuurmonumenten, waterschap Vallei en Veluwe, LTO Veluwerand, anv BAO en de Stichting stoomgemaal Arkemheen zijn de deelnemende partijen in het bezoekerscentrum en zijn trots op het resultaat.
Er is een fotowand van 68 deurtjes ,waarachter van alles te ontdekken valt. De dijkgraaf, boer, boswachter, beheerder spreken je toe vanaf een groot scherm met schitterende beelden opgenomen via een drone op de achtergrond.
Ga zelf op avontuur! Natuurlijk veelzijdig.
Vergeet trouwens niet om jezelf op de foto te zetten.

Vrijdag 1 april wordt het nieuwe bezoekerscentrum officieel geopend door loco-dijkgraaf Frans ter Maten van waterschap Vallei en Veluwe.

Buiten valt in deze tijd ook veel te zien: de grutto’s en kieviten hebben de lente in hun bol. Ook de brandganzen zijn in grote getale op de omliggende weilanden waar te nemen. Van 11-15 uur is de boswachter aanwezig en kan je, als er een groepje deelnemers is, met de verrekijker mee drie kwartier het gebied in.
Wie weet zie je de pinksterbloem al boven het gras uitkomen.

De foto expositie ‘Een weidse blik” op de zolder mag je niet missen. De 15 jarige natuurfotograaf Rick van der Kraats heeft een verfrissende kijk op natuur in de polder. Nog te zien tot 30 mei.

Tijdens deze maaldag is de toegangsprijs €3,50 euro voor volwassenen en €1,75
voor kinderen. De Paasactiviteiten zijn gratis.
Van 11-16 uur zijn het stoomgemaal en het bezoekerscentrum op Tweede
Paasdag geopend.

Meer informatie op www.stoomgemaal-arkemheen.nl

bijdrage van Elly van Geest

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen