Getuigen van een misdrijf kunnen vanaf nu bij Meld Misdaad Anoniem (M.) dit melden met hun eigen videobeelden, zonder dat deze traceerbaar zijn. Het gaat bijvoorbeeld om beelden van een mishandeling, vandalisme of een overval.
De videomelding kan via live streaming worden verstuurd naar M. Het gaat in eerste instantie om een proef van zes maanden. Deze pilot is in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie en ontwikkeld door M.
Titus Visser, directeur Meld Misdaad Anoniem: ”Beelden zeggen meer dan woorden. Ze hebben een toegevoegde waarde op de informatie die onze melders nu al anoniem aan ons doorgeven. We gaan onderzoeken of deze manier van melden een kwalitatieve bijdrage levert aan ons huidig meldsysteem. Uiteraard staat de anonimiteit van de melder voorop.” Naast het live insturen (via live streaming) van een video, moet de melder ook telefonisch melden via het nummer 0800-7000. Meld Misdaad Anoniem blijft de hele pilot controleren of de melder veilig via video’s kan melden.
Hoe het werkt
Om via ‘live video’ te melden moet de melder in bezit zijn van een telefoon met internetverbinding en camera. Voor het filmen en uploaden van de videomelding werkt M. samen met Bambuser en LiveResponse. Via de kan het misdrijf worden gefilmd en worden direct gedeeld met M. De video komt vervolgens binnen bij M. en zodra de melder binnen 48 uur een telefonische melding doet, wordt de video aan deze melding gekoppeld. Titus Visser: “Onze medewerkers kijken of de videomelding relevante informatie bevat met betrekking tot een misdrijf.''
De volgende opnames zijn niet bruikbaar:
• Vage, onduidelijke beelden
• Beelden die betrekking hebben op overlast
• Spoedmeldingen (die zijn bestemd voor 112)
Pilot
De proef duurt tot april 2014. Videomelden is ontwikkeld in samenwerking met Bambuser, Safecity en LiveResponse. Bambuser is de leverancier van een app waarmee video’s via de mobiele telefoon worden gestreamd. LiveResponse zorgt voor een veilig en anoniem transport van de video’s naar Meld Misdaad Anoniem. SafeCity is de Nederlandse uitvoerende organisatie.
Kernboodschap
Videomelden is een nieuwe vorm van melden bij Meld Misdaad Anoniem. Het gaat in eerste instantie om een pilot van zes maanden. Deze pilot is tot stand gekomen in opdracht van het ministerie van V&J en bedoeld om te testen hoe videomelden bij kan dragen aan het melden per telefoon. Voorop staat altijd de anonimiteit van de melder.
Het melden door middel van een video staat niet op zichzelf. Naast het live insturen (via live streaming) van een video moet de melder altijd binnen 48 uur telefonisch melden. De video kan via Bambuser worden gefilmd en gedeeld met M. De video komt op een apart beveiligde omgeving terecht bij M. en zodra de melder ook daadwerkelijk een telefonisch melding doet wordt de video aan deze melding gekoppeld.
Voor de start van de pilot rondom videomelden heeft Meld Misdaad Anoniem alles binnen haar mogelijkheden gedaan om de anonimiteit van de melder te waarborgen. Gedurende de pilot blijft M. streng controleren of de melder veilig via video’s kan melden.
Vragen over doel en aanpak van het project videomelden
Waarom vinden jullie het zo belangrijk dat getuigen hun video’s delen?
Beelden zeggen veel meer dan woorden. Ze hebben een toegevoegde waarde op de waarnemingen die onze melders nu al anoniem aan ons doorgeven.
Hoe werkt videomelden?
Belangrijk is dat een video via live streaming wordt opgenomen en doorgestuurd. Hiervoor is een telefoon met camera en een internetverbinding noodzakelijk. Via de app van Bambuser kan een video worden opgenomen en doorgestuurd. Door de app van Bambuser te installeren en de app van M. kunnen video’s worden opgenomen en doorgestuurd. Vervolgens moet de melder binnen 48 uur ook telefonisch melden als aanvulling op de videomelding.
Het klinkt nogal ingewikkeld, verwachten jullie dat mensen überhaupt dit middel gaan gebruiken?
Dit is de enige veilige mogelijkheid, zover nu bij ons bekend, om anoniem video’s met M. te delen. Wij hebben dit middel uitvoerig getest en dat blijven we ook doen, gedurende de looptijd van de pilot. We verwachten dat mensen dit middel gaan inzetten, maar het is een pilot. Dus dat gaan we nu ook testen.
Welke beelden zijn bruikbaar?
Net als de meldingen nu, moeten de beelden betrekking hebben op een gepleegd strafbaar feit. De beelden moeten duidelijk zijn en het strafbaar feit moet te zien zijn.
Een video opsturen is niet genoeg. De melder moet ons ook altijd bellen.
Alleen na dit telefonisch gesprek, kunnen we een melding maken en deze ook doorsturen, want dan:
- horen we de belangrijkste feiten over de gebeurtenis
- kunnen we met de melder bespreken of hij/zij achteraf geen gevaar loopt in relatie tot de dader.
Wat doet M. met de video?
Op basis van zowel de telefonische- als ook de videomelding wordt een tekstuele melding gemaakt.
Onze medewerkers bespreken met de melder of hij/zij achteraf geen gevaar loopt. Bijvoorbeeld als een melding in een strafdossier en bij een advocaat van een dader terecht komt.
Alleen bij een positief advies van M. ( als de anonimiteit van de melder gewaarborgd is) en in overleg met de melder, kan de video naar de politie worden gestuurd. Het kan voorkomen dat er onderdelen van de video verwijderd worden om de anonimiteit van de filmer te garanderen.
De politie onderzoekt wat er nog meer bekend is over de zaak of persoon. Een melding kan aanleiding geven tot de start van een nieuw onderzoek of worden toegevoegd aan een lopend onderzoek.
Op welke video’s zitten M. niet te wachten?
Met video’s zonder telefonisch melding doen we niets.
Ook doen we niets met:
• Vage, onduidelijke beelden.
• Beelden die betrekking hebben op overlast
• Spoedmeldingen (zijn voor 112)
Hoeveel video’s verwachten jullie? Wanneer is de pilot succesvol?
De pilot heeft tot doel om te onderzoeken en om kennis te vergaren hoe we videomelden kunnen inzetten als nieuw middel ter ondersteuning van het telefonisch melden.
Waarom is deze pilot gestart?
Het ministerie van V&J heeft opdracht gegeven om te testen wat we kunnen doen met filmpjes als aanvulling op telefonische meldingen. Met deze pilot willen we testen in hoeverre dit haalbaar is.
Wanneer start het project?
De proef is op 23 september van start gegaan en duurt tot 1 april 2014
Wanneer wordt de pilot geëvalueerd?
Tijdens de pilot wordt het videomelden dagelijks gemonitored. De evaluatie geschiedt aan het eind van de pilot.
Wie werken aan de pilot mee?
Het Ministerie van V&J is opdrachtgever van het project. Meld Misdaad Anoniem voert het project uit in samenwerking met Bambuser, Safecity en LiveResponse
Bambuser is de Zweedse leverancier van een app waarmee video’s via je mobiel worden gestreamd.
LiveResponse zorgt voor een veilig en anoniem transport van de video’s naar Meld Misdaad Anoniem
SafeCity is de Nederlandse uitvoerende organisatie (tussenpersoon tussen M. en Life Response)
Waarom ontwikkelde M. niet haar eigen app?
We werken samen met Bambuser, omdat al veel mensen gebruik maken van deze app. Daarnaast biedt deze organisatie, samen met LiveResponse een speciaal voor M. beveiligde omgeving voor het uploaden en downloaden van videomeldingen. Nog een voordeel is dat deze app automatisch wordt geüpdatet bij nieuwe versies van de besturingssystemen van telefoons.