Democratie in Nijkerk van korte duur

De verkiezingstijd is voorbij. Het campagneteam is ingeslapen… De regionale politiek blies tijdens de verkiezing hard van de mooiste toren van Nijkerk; dat transparante communicatie vanuit de politiek onmisbaar is. Nu de buit binnen is lijkt iedereen weer naar binnen te zijn gegaan én met de deuren dicht… 

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen was er veel politiek nieuws. De potentiële raadsleden en wethouders hadden er veel baat bij om zichzelf in de regionale media te profileren. Nu de politieke storm is gaan liggen en de kaarten geschud zijn, is het stil in de media. Toch gaan het werk en de vergaderingen gewoon door. Als ik een politiek item voor Nijkerk Actueel wil, is het nu behoorlijk trekken aan de politici of er iets speelt, of er iets te vertellen valt. Wat zou het fijn zijn als de Nijkerkse politici ook buiten verkiezingstijd een actieve houding naar de Nijkerkse media zouden hebben.
Weinig tijd
De lokale media staan onder druk. De advertentiemarkt is ingestort. Minder journalisten en redacteuren moeten samen meer content leveren. De lokale omroep bestaat dankzij vrijwilligers. De huidige media hebben geen tijd meer om bij het persuurtje van het college aanwezig te zijn. Ook de raadsvergaderingen worden bijzonder slecht door de lokale media bezocht. Het politieke nieuws komt niet meer in hapklare brokken vanuit de campagneteams. Het politiek nieuws komt veelal via de griffie en dat zijn geen kort en bondige stukken. Daar moet je flink wat tijd in steken om het als media te kunnen doorgronden. Die tijd hebben de meeste lokale media simpelweg niet. 
Verschillende geluiden
De lokale media moeten de lokale samenleving weerspiegelen. Het biedt kansen om de inwoners te betrekken bij besluitvorming. Om informatie naar boven te krijgen die anders op de bodem van de lokale samenleving blijft liggen. De lokale media zijn niet alleen maar de zendmast van politieke en commerciële partijen. Media-aandacht is belangrijk voor stichtingen, verenigingen, maar vooral voor de inwoners wat je functie, beroep of status ook is. Je bent onderdeel van de maatschappij en je bent dus belangrijk. Je bent niet alleen ontvanger maar zou ook zender moeten zijn, zodat opinievorming geen resultaat is van het eenzijdig ontvangen van boodschappen. Maar het resultaat van verschillende geluiden die elkaar vinden in de lokale media. 
Politiek verantwoordelijk voor transparantie
De politiek zou zich ook buiten verkiezingstijd meer verantwoordelijk moeten voelen om de inwoners via de lokale media te informeren van wat er speelt in de gemeente. De lokale media kunnen alleen een platform zijn waar ideeën elkaar ontmoeten, als er transparant wordt gecommuniceerd. Als inwoners getriggerd worden om de discussie aan te gaan. Wil je als inwoner een discussie met iemand uit de lokale politiek aangaan? Trek dan ook zelf de stoute schoenen aan door contact te leggen met een programma als Nijkerk Actueel. 
In een democratie is iedereen even belangrijk. Alle autoriteit is gebaseerd op de instemming van het volk. Hoe kan de politiek besluiten nemen als niet iedere inwoner de kans heeft gekregen om op basis van heldere informatie via een laagdrempelig kanaal te weten wat er speelt. Politiek en/of inwoner, laat je stem ook buiten verkiezingstijd horen in de lokale media. Daar worden de media niet alleen leuker van, maar ook de besluitvorming in de gemeente een stuk eerlijker. En de samenleving wordt er als geheel  wijzer van. Laat van je horen! 

jabbertje

Met haar mediaplatform VIDM.nl zet Janneke van Heugten zich in voor een realistische afspiegeling van de maatschappij in de media. Op VIDM.nl kunnen journalisten zien welke deskundigen er buiten de ‘usual suspects’ beschikbaar zijn voor reportages, interviews en andere redactionele en inhoudelijke bijdragen. www.vakerindemedia.nl 
LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Janneke van Heugten, Marcelle Warringa, Marja Willems en Monique van Rooyen-Staal bezig houdt. 
Elke maandag een nieuwe column online.

Zie ook dossier Alle LAAKBAARcolumns op een rijtje

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen