Bevrijdingsdag. Vieren mág!

“Bevrijdingsdag zou belangrijker moeten zijn dan Koningsdag”, lees ik in
een column op volkskrant.nl. Zó mee eens! Waarom wordt de verjaardag
van onze staatsvorst uitgebreid gevierd, terwijl aan de herdenking van
de bevrijding van Nederland eigenlijk maar weinig wordt gedaan?We vinden het wel belangrijk om de jeugd bewust te doen stilstaan bij de gebeurtenissen tijdens de bezetting. Ik leid dat af aan bijvoorbeeld de struikelstenen, die pas in veel steden geplaatst zijn en de vele subsidies die worden verleend aan projecten die iets doen met het onderwerp oorlog. De stille tocht tijdens Dodenherdenking lijkt ook elk jaar te groeien; meer mensen en jong en oud is aanwezig.

Rafelige status van 5 mei
De Volkskrant: “De wat rafelige status van 5 mei doet geen recht aan het belang dat Nederlanders aan hun bevrijding toekennen. Pas sinds 1990 is het een nationale feestdag, waarop wordt gevlagd en waarop scholieren en de meeste ambtenaren vrij hebben. Voor de meeste werknemers is 5 mei echter een dag als alle andere. Tot 1990 werd Bevrijdingsdag eenmaal per vijf jaar gevierd. En in de vroege jaren vijftig was zelfs sprake van de bundeling van Bevrijdingsdag en Koninginnedag in één nationale feestdag op 30 april.”

16101037582536542150913960590879437515783n

Gewoon vrij en verder niets
Terug naar Nijkerk… We waren altijd vrij van school op 5 mei. Maar wat deden we eigenlijk op zo’n dag? Natuurlijk als jongere gezellig naar een van de Bevrijdingsfestivals. Maar wat deden we als kind? Wat doen de kinderen vandaag de dag op 5 mei? Ze zijn gewoon vrij en verder niets. Of mis ik iets? Nijkerk doet wel aan Bevrijdingsdag natuurlijk. Jaarlijks is er het Bevrijdingsconcert en dit jaar heeft onze gemeente haar eigen Bevrijdings-estafetteteam dat het bevrijdingsvuur, al hardlopend vanuit Wageningen, naar Nijkerk brengt. Een mooie start om vrijheid te vieren maar maken we met dit soort initiatieven ook onze kinderen bewust van dit feit? Dat we in een vrij land leven en dat we de bevrijding moeten herdenken en vieren?

Weer naar school op 5 mei
We kunnen het roer omgooien natuurlijk. Ik denk even hardop… Maak van 5 mei gewoon weer een verplichte schooldag. Dit is prima te doen omdat Koningsdag nu op 27 april is. De meivakantie komt niet in gevaar dus. Deze 5-mei-schooldag is er dan wel eentje waarop wij en onze kinderen samen echt gaan vieren. Geen les natuurlijk maar een bevrijdingsvuur en fakkels, een loop, estafettes en afsluitend ons eigen stadsbevrijdingsfestival. Een feestje waarbij sport – een hot item want overal ontstaan gesubsidieerde sportinitiatieven – en herdenken en vieren van vrijheid centraal staat. Het festival is met optredens van onze lokale talenten die je dan een podium gunt. Goede combi, toch? Idee?

Marcelle houdt zich bezig met communicatie en PR en startte onlangs Effect&zo, samen met Monique van Rooyen. Ze adviseert over o.a. (social) media en is hoofdredacteur van Social Networking Nederland. In Nijkerk organiseert ze maandelijks de Open Coffee en is trainer bij Cursuslokaal Nijkerk. Naast lokale initiatieven zet ze haar tijd ook in voor de internationale missie van Morning Tears: het helpen van kinderen waarvan de ouders in de gevangenis zitten of ter dood veroordeeld zijn.
LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Janneke van Heugten, Marcelle Warringa, Marja Willems en Monique van Rooyen-Staal bezig houdt. 
Elke maandag een nieuwe column online.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen