Gemeentelijke kneuterigheid

Foto:

December is een prachtige maand. Op één of andere manier, maakt deze maand het beste los in ons Nederlanders. De Nederlandse gezelligheid, of kneuterigheid, fascineert mij elk jaar weer. 

Overal schieten initiatieven als paddenstoelen uit de grond: geld in zamelen voor een goed doel, gezellig samen naar workshops om peperkoek te maken, kerststukjes in elkaar te flansen of kransen te versieren met kerstballen en slingers. Elke week zijn er wel zo’n drie kerstmarkten te vinden ergens in ons landje en gourmetstellen worden weer afgestoft. Zodra de goedheiligman en zijn pieten hun pakjes hebben bezorgd, komt de kerstman met zijn rendieren en niet te vergeten Bing Crosby en Mariah Carey om ons weer een nieuw tijdperk in te zingen.
Nijkerk
In onze mooie gemeente vinden we deze fascinerende kneuterigheid ook terug. Afgelopen weekend is  “Nijkerk on ice” weer gestart. Dit prachtige initiatief van de stichting en haar sponsoren, zorgen ervoor dat iedereen kan schaatsten of het nou vriest of niet. 
Maandag gaat het “Glazen Huys van Nijkerk “van start, waarbij er geld wordt opgehaald voor het Glazen Huys van 3FM en drie lokale doelen. Leuke muziek, veel vrijwilligers en een actie voor het goede doel.  
Op 10 december is er een kerstmarkt in het nieuwe gebouw van Amaris Arkemheen, waarbij je ook nog kans maakt op een weekendje weg of vrijkaartjes voor de Toppers. Hiernaast zal op 13 december ook een Kerstmarkt zijn op het Plein. Ook de kerken doen mee aan deze kneuterigheid door kerstmarkten, zangsessies en samenkomsten te organiseren. Zo veel te doen in Nijkerk.
2014-45
Hoevelaken en t’ Veen?
Ik heb het net over een paar mooie en grote initiatieven gehad die zich in Nijkerk afspelen, maar hoe zit het in de kernen Hoevelaken en Nijkerkerveen? Op 11 december is er een winterworkshop bloemschikken bij de volksuniversiteit en op 17 december hebben we een kerstbingo in sportcafé De Slag, maar ook een kerstverhaal dat in de Haen wordt verteld door Thea Rijsewijk (afgewisseld door vioolmuziek). 
In Nijkerkerveen hebben we natuurlijk De Laak met een scholierenkerstparty op 23 december, maar wat is eigenlijk nog meer? Krijgt Hoevelaken ook een kerstmarkt? Het kan zijn dat er een winterfair is in de overdekte showroom bij Stoutenburg Noord, maar hoe zit het in ons dorp zelf en in t’ Veen. Zal een toekomstig dorpshuis worden gebruikt om kerstworkshops te geven of iets anders?   
Samen één
Toch ben ik gek op de Nederlandse kneuterigheid, waarom?, omdat het op één of andere manier ons mensen elke keer weer dicht bij elkaar brengt. Ja, er zijn ook mensen die zich gedurende deze feestelijke maand alleen voelen, maar juist onze kneuterigheid zorgt ervoor dat ook deze mensen aanspraak hebben. Of het nou Nijkerk, Hoevelaken is of t’ Veen, onze kneuterigheid brengt ons toch samen bijeen. 
Iris is na haar studie Bestuurskunde aan het werk gegaan als consultant en is sinds 2010 betrokken bij haar lokale politieke partij. Iris is een bezige bij die haar energie en motivatie uit activiteit haalt. Naast haar reguliere werkzaamheden geeft ze les, workshops en consultaties op scholen op het gebied van ‘gezond zelfbeeld’. Hiernaast leent ze zich als plus size model en heeft ze haar eigen (fashion) blog (www.missiris.nl). Haar motto is: licht brengen is licht krijgen!
LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Iris Nieuwenhuis, Marcelle Warringa, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.  
Elke maandag een nieuwe column online.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen