De betekenis van Pasen

Foto:

Het zijn de dagen voor Pasen. Voor iedereen heeft deze tijd z’n eigen betekenis; groot of klein. Pasen is het belangrijkste christelijke feest, we vieren de herrijzenis van Jezus uit de dood. En we gedenken het lijden dat daaraan vooraf ging; lijden van lang geleden. Maar ook nu is lijden niet ver weg. Groot en klein, ver weg maar ook vlakbij. 

Beleving van Pasen
Voor veel Nederlanders is Pasen ook minder veelbetekenend. Als ik om mij heen mensen vraag wat Pasen voor hen betekent, krijg ik veel verschillende reacties. Natuurlijk de paashaas en paaseitjes zoeken in de tuin of op het balkon en Paasstol bij het ontbijt. Niet te vergeten, lang weekend want we krijgen een extra dagje vrij!
Pasen zoals we dat nu kennen is eigenlijk helemaal niet zo oud. Bronnen verschillen van mening over de herkomst maar het begin van de lente staat in veel verhalen centraal. De lente viert de vruchtbaarheid, een nieuw begin. Bomen lopen uit, bloemen komen op en jonge dieren verschijnen in de wei. Het ei is dus vooral ook een symbool van vruchtbaarheid. Engelstalige landen vieren Easter. Dat woord is rechtstreeks afkomstig van het woord Eastra. Zij was de Germaanse godin van de vruchtbaarheid en als zij op aarde verscheen was dat vaak in de gedaante van….. een haas.
Paashaas
Het verband met de haas is dus wel duidelijk. Ooit heeft iemand de paashaas verzonnen en, net als Sinterklaas, gebruikt om kindertjes in het gareel te krijgen. In het Duitsland van de vorige eeuw kregen alleen zoete kindertjes een eitje. Dit weekend zult u in onze mooie Nijkerkse binnenstad twee haasjes aantreffen die door de NOV gesponsorde chocolade-eitjes uitdelen. Maar ook op menig toonbank heb ik al een schaaltje paas-lekkernijen gesignaleerd. En koestert u onze NOV-haasjes maar!  In Thüringen wordt u namelijk verrast door een vos en in Hannover door een koekoek. In Tirol zult u een kip aantreffen met een mandje eitjes op z’n rug en in plaats van ons haasje tippelt er in Beieren een haan over de marktplaatsen.
Maar laten we ons in deze dagen niet alleen door een chocolade haas leiden. Het grote en kleine lijden is vlakbij. Onlangs hebben we weer ‘afgetrapt’ voor het Glazen Huys 2014. Een Nijkerkse actie die, in navolging van ‘het’ Glazen Huis een bijdrage probeert te leveren aan groot en klein leed. Vorig jaar hebben we tijdens een daverend slotfeest bekend kunnen maken maar liefst 31 duizend euro te hebben ingezameld voor kindersterfte in de wereld én eigen Nijkerkse doelen.
2014-15
Zoeken en vinden…
Terwijl u in tuin of op balkon zoekt naar chocolade-eitjes zoeken wij van het Glazen Huys naar goede gevers die ook dit jaar het Glazen Huys Nijkerk samen met met ons weer tot een groot succes willen maken. Onze bijdrage aan het lijden. Groot en klein, ver weg en vlakbij.
Monique is eigenaar van MOVARO proces|communicatie|advies en houdt zich bezig met belevingscommunicatie. Ze is een snelle en creatieve denker die in de analyse niet om de hete brij heen draait, in de oplossingen energie creëert en bij de implementatie de vaart er in houdt. Betrek Monique bij een project of proces en er ontstaat gegarandeerd beweging. Haar motto: echt effect door beleving!
LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Janneke van Heugten, Marcelle Warringa, Marja Willems en Monique van Rooyen-Staal bezig houdt. 
Elke maandag een nieuwe column online.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen