Koop het lokaal voor werk

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Als je dan commentaar hebt en je je aan zaken irriteert… En er komt dan iets voorbij waarvan je denkt dat het echt bij kan dragen dan moet je wel meedoen.

Ik heb wel eens gebeld met onze gemeente en me naderhand enorm geërgerd aan het feit dat ik een kwartier bezig was om uit te leggen waar een bepaald bedrijf gevestigd was. Mijn vraag ging over een zaak die iedereen in onze stad zeker kende maar deze ambtenaar – overduidelijk niet bekend in Nijkerk – wist mij met absolute zekerheid te vertellen dat het niet bestond. Onbegrijpelijk vond ik toen. Maar wel weer enigszins te snappen als je later hoort dat dit een freelancer betrof die mijlenver weg woont. “Waarom werken er eigenlijk freelancers van mijlenver weg bij mijn gemeente?”, vroeg ik me toen af. Als we met z’n allen willen zorgen voor een duurzame en economisch gezonde gemeente dan is het aantrekken van medewerkers uit je eigen stad toch een eerste vereiste? Zou er wel gezocht zijn naar een local voor de job? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat de kennis en kunde er hier niet is.

Ons sociaal kapitaal
Nijkerkers geven geld uit in deze omgeving en doen het broodnodige vrijwilligerswerk. Als je dan gaat inhuren of aannemen… koop het dan lokaal. Kijk eerst eens of je het ‘van hier’ kunt krijgen voor een optimaal gebruik van ons sociaal kapitaal. De app koophetlokaal is er voor producten en dat vind ik dus een top-initiatief! Eerst kijken of we ons geld hier kunnen spenderen; zo gunnen we het de ondernemers in Nijkerk. We willen toch allemaal dat het hier groeit en bloeit en zo kunnen we daar allemaal aan bijdragen.

Anders dan een gewone vacaturewebsite
Toen Dichtblij.nl voor het eerst op mijn scherm verscheen werd ik er zelf eerst helemaal blij van en daarna direct zenuwachtig. Want ik moest dit dus wel doen. Ik met mijn grote mond altijd over sociaal kapitaal enzo… Hier kan ik niet omheen en Nijkerk kan het gebruiken, vind ik. Dus moet ik er wel volop voor gaan! Dichtblij is een werk-community die zichtbaar maakt welke werkgevers er in onze gemeente zijn. Deze werkgevers presenteren zich op de website en zodra er een vacature is zetten zij dit er zelf op. Werkzoekenden kunnen werkgevers volgen om als eerste automatisch via het systeem te horen over de nieuwe vacature. Het is daarom belangrijk dat werkgevers snel lid worden ook al hebben ze nu geen vacature. Zo geven ze namelijk werkzoekenden de gelegenheid om zich als geïnteresseerde alvast te melden. Als er dan een vacature volgt zien zij meteen al potentiële gemotiveerde medewerkers. Dit is niet echt heel erg nieuw voor een vacaturewebsite. Het sociale aspect en het community-gevoel komt nu: werkgevers kunnen hun medewerkers, waarvan ze onverhoopt het contract niet verlengen, via de werk-community aanbevelen bij collega-werkgevers in Nijkerk. Zo is er grote kans dat deze medewerker snel aan een nieuwe baan in zijn of haar eigen woonplaats komt.

2015-09

Verantwoordelijk voor je vertrekkende medewerker
De nieuwe ontslagwetgeving zorgt ervoor dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor vertrekkend personeel. Hoe mooi is het dan als we een systeem hebben waarin we dit gezamenlijk als Nijkerkers onder elkaar kunnen oplossen? Het scheelt tijd en premies! En als we het lokaal houden is dat nog eens beter voor het milieu ook. Een andere mooie functie van Dichtblij is dat bedrijven een tijdelijke opdracht op de website kunnen zetten. Iemand die op dat moment geen werk heeft kan zich dan melden in het kader van ‘kennis maken met een bedrijf’ en ‘toch aan de slag ook al heb je een uitkering’. Het bedrijf is geholpen en kan de tijdelijke medewerker aanbevelen bij anderen. Of zelf aannemen als de gelegenheid zich later voordoet. Zo help je diegene op weg naar werk.

Koppeling maatschappelijk veld
Een ander fantastisch iets van Dichtblij vind ik de koppeling met het maatschappelijk veld. Want verenigingen en stichtingen hebben vrijwilligersfuncties die ze graag door lokalen opgevuld willen zien. Stel je voor… Een werkgever is op Dichtblij aan het zoeken naar een geschikte medewerkers en ziet een interessante vrijwilligersfunctie staan waarop hij actie onderneemt. Verbinden = vinden! Leuker kan ik het niet maken, wel makkelijker! Want het systeem is er en ik ga me ervoor inzetten om bedrijven en (vrijwilligers)vacatures te verzamelen op de website. Ik hoop op jullie support!

Oproep
Helpen jullie mee om de werk-community echt te laten werken? Werkgevers, meld je aan op Dichtblij.nl/nijkerk, of je al wel of geen vacature(s) hebt. De kosten vallen mee: € 95,- per jaar voor een lidmaatschap. Hiervoor kun je je profileren als maatschappelijk betrokken werkgever in Nijkerk, je bent zichtbaar voor werkzoekenden en waarschijnlijk heb je snel een overzicht van mensen die graag bij je willen werken. Werkzoekenden, ook zzp’ers die opdrachten zoeken, maak anoniem (en gratis!) je profiel aan op Dichtblij.nl/nijkerk. Ook verenigingen en stichtingen nodig ik van harte uit om zich gratis aan te melden en hun vrijwilligersfuncties via Dichtblij onder de aandacht te brengen. Kunnen we het verschil maken? Nou en of!

Over Marcelle Warringa
Marcelle houdt zich bezig met communicatie en PR met Commuwise en samen met Monique van Rooyen startte ze Effect&zo. Ze adviseert over (social) media, online communicatie/PR en schrijft (web)teksten. In Nijkerk organiseert ze de Open Coffee en naast lokale initiatieven zet ze haar tijd ook in voor de internationale missie van Morning Tears: het helpen van kinderen waarvan de ouders in de gevangenis zitten of ter dood veroordeeld zijn.

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Iris Nieuwenhuis, Marcelle Warringa, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke maandag een nieuwe column online.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen