Nijkerk, duik in het diepe!

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Ik dacht dat ik het niet goed gehoord had. Maar in het buitenzwembad van de Stad Nijkerk wordt er deze zomer waarschijnlijk niet geplonsd, gezwommen en plezier gemaakt.

Ze krijgen de begroting niet rond. Dit is het begin van het einde. Of toch niet? Ik dacht dat dit de eerste stap was naar realisatie van het ‘basiszwembad’.

Een basiszwembad!
Kom op zeg! Waarom niet een mooi complex met relaxte, knusse ligweide, super mooi zwembad, een ontdektuin of survivalbaan en kinderboerderij erbij?

Maar…, Gelukkig. Want wat lees ik in de krant tot mijn grote vreugde? Het College van B&W heeft toch zo zijn aarzelingen bij dit basiszwembad. Hoera! Eindelijk begint er iets te dagen bij de bestuurders van Nijkerk. Gaan ze misschien iets voelen van: wat willen wij zijn als stad? Wat vinden wij belangrijk? En: hoe stralen we dat uit? Met een basiszwembad? Ik dacht het niet.

2015-11

Leegloop
In Nijkerk draait het eigenlijk om de vraag: zijn wij een Stad waar je Stadse voorzieningen mag verwachten? Of zijn we een uit de kluiten gewassen dorp waar je Leuke Dingen kan doen, op een vrije dag met je kinderen of als toerist bijvoorbeeld? Of zijn we een soort van ondefinieerbare tussenvorm, zonder Leuke Dingen Om Te Doen, dat helaas ook de kwalificatie ‘gezellig dorp’ niet haalt? Het College lijkt zich daar nu ook op te bezinnen. Gelukkig.

Want er is iets grondig mis in Nijkerk. Dat het zwembad zeer waarschijnlijk dicht gaat deze zomer is de spreekwoordelijke druppel (en in deze context wel een leuke). Het emmertje in Nijkerk is namelijk al zo leeg… Voor kinderen dan. En voor toeristen.
Er zijn gelukkig twee prachtige galeries, een (ook voor kinderen) leuk museum en een zwembad. Maar verder is er voor kinderen NIETS te doen in de vrije sector. Je moet als ouder met kinderen Nijkerk uit om spontaan iets leuks te kunnen doen als ontdekken, bakken, klimmen of theaterbezoek.

Bijvoorbeeld naar de ons omliggende dorpen, die het toeristisch gezien goed doen. Ik kijk daar mijn ogen uit. In Ermelo zie ik op de wegwijzer in het dorp Leuke Dingen staan als: kanovijver, klimbos, natuurcentrum, kinderboerderij. In Putten ligt een prachtig zwembad met knusse ligweide, een historische boerderij, prachtige wandelpaden etc.

Kom Nijkerk binnen en zie wegwijzers naar De Havenaer, Hart van Holland etc. Goed voor de Groten, jammer voor de Kleinen. Jammer ook voor de horeca en winkels, want als je naar de kinderboerderij wilt, of naar het zwembad, dan haal je nog eens boekje over de kinderboerderij, wat lekkers om op te eten of een fijne nieuwe handdoek. Of je drinkt cola met een rietje op het terras als je net een ontdektuin onveilig hebt gemaakt.
Laat staan de stroom toeristen die je kunt verwachten als er OOK iets te doen is voor kinderen.

Plonserig! Zwemmerig!
Dus is het nodig dat we ons grondig herbezinnen. Dat doet het College nu. Dat is lovenswaardig, want eerlijk op plannen terugkomen is dapper. Zeker in de politiek. Laat ze dan ook om zich heen kijken. Waar ligt Nijkerk? Precies: pal naast Grote Stad Amersfoort. Welke functie kan dan een luxer, moderner en vooral speelser zwembad hebben voor de ons omringende gemeenten? Inwoners van Vathorst en Hoevelaken zijn potentiële zwemmers in ons nieuwe zwembad, want Putten is nog verder weg en het bosbad in Amersfoort is afgeladen vol.

Het is ook nodig dat er mensen met hart voor kinderen, ondernemerschap en creativiteit de ruimte krijgen om iets moois neer te zetten. Dat er een stimulans komt uit de gemeente en van de bewoners zelf. Want tegenwoordig regelt Vadertje Overheid niet meer alles. Nee, wij moeten als burgers zelf verantwoordelijkheid nemen voor onze leefomgeving en er samen voor zorgen dat het hier OOK gezellig wordt! Spannend! Avontuurlijk! Plonserig! Zwemmerig!

Hoe doen we dat? Laten we eens beginnen met Dromen. Wat willen Wij Nijkerkers? Waar dromen wij van? Wat hebben we hiervoor over? Wat kunnen we Samen doen? Met dromen vul je misschien nog niet de emmer, maar kun je wel de gaten en kieren stoppen die nu gestoken worden in de toch al lege emmer die Nijkerk heet.

Nijkerk, wordt wakker! Droom! Duik in het diepe!

Over Wendy Traa 
Wendy Traa (1973) is kinderboekenschrijfster, leerkracht, kinderyogadocent en historica. Ze woont samen met haar man Siebren, dochters Bloeme en Veerle en hond Noortje sinds 2008 in Nijkerk. Ze is oprichtster en eigenaar van De Open Plek.

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Iris Nieuwenhuis, Marcelle Warringa, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke maandag een nieuwe column online.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen