Nijkerk als “place to be”

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Nooit gedacht dat ik weer in Nijkerk zou wonen. Ben er opgegroeid, weggegaan op mijn achttiende voor mijn studie.

Woonde in Groningen, Amsterdam, Amersfoort, München en Baarn. En nu dus hier, al zes jaar en met steeds meer plezier. Eerlijk gezegd sta ik er zelf nog van te kijken. Ik vond Nijkerk altijd veel te conservatief, ongezellig, weinig creatief en vooral oh zo kneuterig.

Maar dat is al weer een paar decennia terug. Dat ik er toch weer ben komen wonen is een lang en boeiend verhaal dat ik hier niet ga vertellen. Maar tot mijn (en de uwe! neem ik aan) grote geluk, is Nijkerk inmiddels wel Veranderd.
Helemaal Nu.

Want we krijgen een eigen bierbrouwerij in Nijkerk. We hebben al een mooie wijnbouwer, maar bier, dat is toch wel wat. Ik weet er het fijne niet van, maar ik denk wel meteen: goh, leuk! Wat Amsterdam kan, kan Nijkerk ook. In de hoofdstad zijn ze in de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond gespoten. Het is helemaal Hip. Nou, Nijkerk dus nu ook. Toch?

2015-15

Klein maar fijn
Eerlijk gezegd maakt het mij nooit zoveel uit of je hip bent of niet. Als je maar authentiek bent. Iets wezenlijks toevoegt aan de wereld wat er eerder nog niet was. Gewoon door wie je bent. Als je dat op dorp, stad of wereldschaal bekijkt, kan elke plek zijn eigen inbreng hebben in de wereld. Een fijne, goede inbreng, of een wat minder positieve. Daar kun je dan weer niet altijd direct wat aan doen. Denk aan de bommen op Hiroshima. Maar ook op plekken waar het eerst slecht was, kan ooit weer gras groeien, bloemen bloeien.
Nijkerk was een stad van belang in de eeuwen die achter ons liggen, daarna heeft bijvoorbeeld Amersfoort het overgenomen. Is dat erg? Niet direct erg. Want ook als je klein bent, kun je groot zijn. Nijkerk als klein, maar fijn stadje. Met een eigen bierbrouwerij. Met een leuk plein dat de afgelopen dagen vol zat met zonminnende mensen. Achter een (straks lokaal gebrouwen) biertje. Een stadje met een fijne ijssalon, best gezellige markt, geweldig grand café De Postkamer, best veel leuke winkels van eenmanspitters die erg hun best doen. Een stadje waar je nu ook struikelt over de omleidingen, bouwputten en nieuwe projecten. Een stadje met aan de rand ervan een verpieterend, met algen uitgeslagen zwembad.
Dat is dan wel weer jammer.

Je zou als stadje ook kunnen uitblinken in fijne plekken om te zijn voor alle bewoners, ook de kleine. Plekken om te ontspannen. Elkaar te ontmoeten. Iets nieuws te leren. Daarvoor hoef je niet heel groot te zijn. Maar wel inventief. Open voor vernieuwingen. Briljante plannen! Samenwerking! Ideeen!
Dus die bierbrouwer, daar word ik blij van!
Want het is weer een stap in de goede richting.
Ik zie ons graag op pad naar het worden van een klein, maar fijn stadje met leuke plekken om te zijn.

Tintelfris water en uitgestrekte fietspaden
Er is dan inmiddels ruimte gekomen voor kinderen om te ontdekken, robbedoezen, zwemmen, plonsen en klimmen. Er is dan ook nog meer creativiteit binnengestroomd, zichtbaar in de weer ‘bewoonde’ en aangeklede panden in de binnenstad, die nu steeds vaker leeg staan.
We moeten er met zijn allen even doorheen, door deze cycli van de economie. Maar als we ons stuur recht houden en koersen op ‘Klein maar Fijn’, dan komt het wel goed. En dan drink ik over tien jaar een lokaal biertje op het terras, nadat ik met mijn dan inmiddels uithuizige dochters heb genoten van het tintelfrisse water in het vernieuwde buitenbad en van de spelende en snaterende kinderen in de naburige ontdektuin. De Oosterpoort bloeit. De Arkervaart is een gezellige havenkom geworden met aanlegsteigers voor de kleine pleziervaart. En als ik met mijn dochters op de fiets stap, rijden we over een splinternieuw fietspad naar het water van de randmeren, waar we opgelucht ademhalen en denken: het is goed toeven in Nijkerk. En mijn dochters misschien wel zeggen; ach, wie weet kom ik hier nog wel eens terug. Om te blijven.

Over Wendy Traa
Wendy Traa (1973) is kinderboekenschrijfster, leerkracht, kinderyogadocent en historica. Ze woont samen met haar man Siebren, dochters Bloeme en Veerle en hond Noortje sinds 2008 in Nijkerk. Ze is oprichtster en eigenaar van De Open Plek.

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Iris Nieuwenhuis, Marcelle Warringa, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke maandag een nieuwe column online.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen