Nijkerkse beroeringen 3.0

Foto: nijkerk.nieuws.nl

De Nijkerkse beroeringen in de 18e eeuw… Google het maar eens: mensen begonnen te schudden, te beven, te jammeren en zelfs te blaffen!

Nijkerk was even wereldnieuws, voor zover dat mogelijk was rond 1750. Maar was het nu het werk van de Heilige Geest himself of was het snuiven aan een doornappel de oorzaak? Zeker weten zullen we het nooit, maar dat heidenen all over the world tot geloof kwamen door de gebeurtenissen in Nijkerk staat vast. Het staat geschreven!

Het buitenbad sluit
Wereldnieuws, nee! Maar dat wij Nijkerkers vandaag de dag schudden, beven, jammeren en blaffen? Zeker! Er is ook nogal wat aan de hand om over te schudden, beven, jammeren en te blaffen. Wat te denken van de verdwenen fietsenstalling op het Plein (die we met z’n allen nog steeds missen), parkeerautomaten die niet werken, glasbakken die een bijzonder vreemde plaats kregen en ons buitenbad dat niet meer open gaat? We vinden dat we hebben liggen slapen met z’n allen en dat we daar nu voor moeten bloeden. De raad blijft namelijk bij het besluit dat anderhalf jaar geleden al genomen was: het buitenbad sluit! En dat doet de gemoederen behoorlijk opwaaien, online en offline. Het is het gesprek van de dag in winkels, op terrasjes en op Facebook gaan we helemaal los met z’n allen.

De bieb is straks de bieb niet meer
Ons buitenbad lijkt een verloren kwestie. Maar zolang het gat nog niet gedicht is hebben we nog steeds een zwembad. En zullen we schudden, beven, jammeren en blaffen totdat er iemand tot inkeer komt en zorgt dat een stad als Nijkerk – de stad met de mooiste toren van Nederland – een eigen buitenbad blijft houden. Zullen we ook opletten bij de besluitvorming over onze bibliotheek dan? Want de bezuinigingen die voorgesteld worden zijn zo groot dat straks de bieb echt geen bieb meer is als dat doorgaat. Ruim 30% aan subsidie wordt bezuinigd, is het plan. En dat terwijl er een opdracht ligt om een nieuwe vestiging in Nijkerkerveen te openen als het nieuwe dorpshuis er is. Logisch?

Society 3.0
Is ons als inwoners van Nijkerk eigenlijk ooit gevraagd of we willen wonen in een stad zonder eigen buitenbad? We leven anno 2015 in een 3.0 society. Dat betekent dat we, met de hulp van internet, netwerken vormen en zaken voor elkaar kunnen krijgen met z’n allen. Laten we daar gebruik van maken. Onze bibliotheek wil dat wij als inwoners van de gemeente Nijkerk een stem hebben in het voorgenomen bezuinigingsbesluit. Daarom ligt er nu bij de gemeente het verzoek om een referendum. Zo kunnen wij als Nijkerkers straks stemmen; willen we een echte of een halve bibliotheek in Nijkerk? Willen we een goed en actueel aanbod van boeken en e-books, beschikbaar voor iedereen, of willen we geen aanvullingen meer, geen extra activiteiten en openingstijden om te huilen? Of gaat straks steeds vaker de deur dicht en zien we geen personeel meer? Totdat het referendum er is kun je nu al je steun aan de bibliotheek tonen door de online petitie te tekenen.

Een must voor een stad als Nijkerk
Ik ben opgegroeid in een stadje dat kleiner is dan Nijkerk en heb goede herinneringen aan de middagen in de bibliotheek. Die bibliotheek is er nog steeds en blijft uitbreiden. Ik kan me helemaal niet voorstellen dat ik zou opgroeien zonder een ruime keus aan boeken. Dankzij boeken ben ik mondig geworden, heb ik andere culturen leren kennen en kon ik ook heerlijk wegdromen. Hoe geweldig is het dat we via televisie leren over een prachtig boek en dat het mogelijk is om het via de bibliotheek te kunnen lenen? En dan heb ik het nog niet eens over de mooie sociale bijeenkomsten als het iPad Café, Film Café, de wandelwagensoos, muziek in de bieb, de handwerk-club, peuterochtend en het Taalpunt dat steeds belangrijker wordt om echt alle inwoners van onze gemeente zelfredzaam te maken. En ik ben vast nog wel een aantal activiteiten vergeten. Maar voorop staat dat de bibliotheek belangrijk is voor de leesbevordering van onze kinderen en ondersteuning van de scholen. Laten we de bibliotheek supporten in hun aangekondigde acties en nu alvast de petitie tekenen en hopen dat de gemeente toestemt in het referendum zodat we zelf een stem hebben. Wij willen toch geen aftandse bieb maar eentje die hoort bij een stad als Nijkerk?!

Over Marcelle Warringa
Marcelle houdt zich bezig met communicatie en PR met Commuwise en samen met Monique van Rooyen startte ze Effect&zo. Ze adviseert over (social) media, online communicatie/PR en schrijft (web)teksten. In Nijkerk organiseert ze de Open Coffee en naast lokale initiatieven zet ze haar tijd ook in voor de internationale missie van Morning Tears: het helpen van kinderen waarvan de ouders in de gevangenis zitten of ter dood veroordeeld zijn.

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Iris Nieuwenhuis, Marcelle Warringa, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke maandag een nieuwe column online.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen