Jeugdcriminaliteit, zo veel cijfers en toch zoveel vragen…

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Jeugdcriminaliteit. Het lijkt alsof dit elke dag toeneemt. Bijna elke week spreek ik wel mensen, winkeliers of ambtenaren die een interessant verhaal hierover hebben.

Interessant genoeg ligt het gevoel van veiligheid in onze gemeente gemiddeld hoger dan landelijk (veiligheid monitor 2013). Hebben wij dan te maken met witteboordcrimineeltjes? En wat zeggen de cijfers eigenlijk over onze jeugdcriminaliteit? Vraagt u zich niet af of jeugdcriminaliteit nou echt toeneemt of verandert de aard van de delicten?

Als we het hebben over jeugdcriminaliteit hebben we het over het “criminele” gedrag van jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Afgelopen week zijn de cijfers van bureau Halt gecommuniceerd m.b.t. doorverwijzingen binnen onze provincie en onze gemeente. Bureau Halt richt zich op het voorkomen, bestrijden en straffen van jeugdcriminaliteit door middel van opvoeding en confrontatie met gedrag (denk aan schade vergoeding, excuses aanbieden, leeropdrachten en werkopdrachten). Toen ik de verschillende (landelijke en lokale) cijfers goed ging bekijken vond ik één conclusie heel opmerkelijk; de hoeveelheid van delicten stabiliseert, maar de delicten worden erger (landelijke trend).
2015-17

Intensiteit geweld neemt toe
Het pikken van een snoepje of een rotje te vroeg afsteken is er kennelijk niet meer bij. Inbraak met geweld, mishandeling en belediging komen steeds vaker voor. Ook de intensiteit van geweld neemt toe, maar hoe moeten we dit zien voor onze gemeente? Uit de cijfers van bureau Halt blijkt dat Nijkerk relatief hoog staat in de top van Gelderland. Van de 54 gemeentes in onze provincie staan wij in de top 5 (op nummer vijf). Onze buren (Putten en Barneveld) staan een stuk lager in deze lijst. Wat kunnen we hier eigenlijk uit concluderen? 16,3 per duizend jongeren zijn doorverwezen naar bureau Halt. Specifiekere informatie over de vorm en aard van de delicten is (vooralsnog) te gevoelig om openbaar(der) te maken. Ik ben bijvoorbeeld erg benieuwd naar wat de invloed van drugs is m.b.t. de jeugdcriminaliteit in onze gemeente. In één van mijn eerdere columns (http://nijkerk.nieuws.nl/knipsels/34393/nijkerk-drugsstad/) heb ik al eens aandacht besteed aan deze uitdaging.

Relatief onveiliger
Uit de veiligheidsmonitor van onze gemeente blijkt dat een derde van de mensen wel eens last heeft van hangjongeren, maar echt ‘lastig gevallen’ worden komt bij zo’n een vijfde van de mensen voor. Inwoners van Nijkerk voelen zich relatief onveiliger in de omgeving van hangjongeren dan het provinciale gemiddelde. Uit cijfers van ProKid blijkt dat er nog steeds relatief veel risicojongeren in onze gemeente zijn en ondanks de input van gemeente en professionals, er nog een redelijke slag is te slaan. Sinds 1 januari is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdzorg. Op deze manier zouden jongeren en hun ouders of verzorgers sneller en effectiever de hulp krijgen die ze nodig hebben. Bovendien sluit de jeugdzorg zo beter aan bij hun eigen bestaande sociale netwerken, zo is de opzet. De gemeente is druk bezig om op al deze veranderingen in te spelen en de jeugdcriminaliteit – plus de aanpak hiervan – ook goed mee te nemen in het beleid en de uitvoering hiervan. Hoe zit het met uw vertrouwen hierin?
Zoveel cijfers en toch nog zoveel vragen…

Over Iris Nieuwenhuis
Iris is na haar studie Bestuurskunde aan het werk gegaan als consultant en is sinds 2010 betrokken bij haar lokale politieke partij. Iris is een bezige bij die haar energie en motivatie uit activiteit haalt. Naast haar reguliere werkzaamheden geeft ze les, workshops en consultaties op scholen op het gebied van ‘gezond zelfbeeld’. Hiernaast leent ze zich als plus size model en heeft ze haar eigen (fashion) blog (www.missiris.nl). Haar motto is: licht brengen is licht krijgen!

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Iris Nieuwenhuis, Marcelle Warringa, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke maandag een nieuwe column online.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen