Piet of niet, Sinterklaas is verleden tijd

Ik wil niemand de Zwarte Piet toespelen, maar… het einde is in zicht. Als je baas al tegen je zegt: “rustig blijven en onmiddellijk de beveiliging bellen als een discussie over Zwarte Piet in de winkel escaleert”, is de lol er toch wel af. De (Zwarte) Pietendiscussie is een nieuwe traditie die de komende jaren de Sinterklaastijd zal inluiden.

Gestommel
Ook nu al is het gestommel rondom Zwarte (of juist niet) Piet volop aan de gang. De kranten staan er bol van en elk zichzelf respecterend televisieprogramma heeft tijd voor tegenstanders, voorstanders of – nog leuker – voor allebei (het liefst tegelijk)… De burgemeester van Meppel (daar komt Sint dit jaar ‘echt’ aan) heeft moeten beloven dat de ‘Zwarte Piet Activisten’ op een prominente plek mogen demonstreren. Vorig jaar vonden de demonstranten hun plek in Gouda namelijk veel te onzichtbaar. Dan is de lol van het demonstreren er snel af toch? Maar binnenkort zijn we er uit. Universiteit Leiden is bezig met een onderzoek over hoe kinderen Zwarte Piet nu echt zien en of zij (de kinderen dus) – wetenschappelijk onderbouwd – een relatie leggen tussen Zwarte Piet en mensen met een donkere huidskleur. De resultaten moeten voor 5 december bekend zijn.

Kroeshaar
Zelfs internationaal tekenen zich twee kampen af. In België heeft Sinterklaas in de nieuwe Sinterklaasfilm slechts één Piet, die bovendien blank is met zwarte vegen. In ‘Onze’ Club van Sinterklaas echter komen Coole Piet, Profpiet en Testpiet als vanouds op het scherm: zwart, met kroeshaar en gouden oorringen. Ach, wel of geen kleur, schoorsteenvegen (beetje kleur) of gewoon oud-Hollands-zwart, met of zonder rode lippen of gouden oorringen… In ons Nijkerk komt de kindervriend gewoon met zijn zwarte metgezellen aan, zoals hij altijd is aangekomen. In de havenkom wordt het weer een groot feest voor de kleintjes… Die niet eens over deze discussie nadenken, maar volop genieten.

Pepernoten
Wat ook best wel genieten is maar vooral heel verstorend: pepernoten in augustus. Het lijkt wel of de marsepeinen muizen, boterstaven, kruidnoten en chocoladeletters je elk jaar eerder lachend aankijken vanuit de uitpuilende supermarktschappen. Dat zou verboden moeten worden. Net als de kerstversiering die pas op 6 december uit de doos mag, de pepernoten pas vlak voor aankomst in de winkels! Oké, snoepgoed hoort er ook echt bij, daar zeg ik niets over. Dat vond ik vroeger zelf ook geweldig; lekker snoepen tijdens het zingen van liedjes bij het zetten van je schoen. Daar hoort toch niet alleen maar een mandarijntje of wortel bij? Ja, wortels dan wel, maar uitsluitend voor het paard.

Pietenbeleid
Toch nog even terug naar Piet. In het officiële Zwarte Pieten Beleid van Albert Heijn staat dat “zij het oprecht vervelend vinden dat culturele gebruiken rondom het sinterklaasfeest kwetsend kunnen zijn”. Tsja… We kunnen er niet meer omheen dat er voor- en tegenstanders zijn in het Zwarte Pietenkamp. En wat we als ‘gewone’ mensen nu moeten vinden? De medewerkers van AH worden in ieder geval bijgestaan door het Pietenbeleid. Alle 850 vestigingen van Albert Heijn hebben een vuistdikke ‘zwartepiethandleiding’ waarin aan medewerkers van de supermarktketen inderdaad opdracht wordt gegeven rustig te blijven en onmiddellijk de beveiliging te bellen als een discussie over Zwarte Piet in de winkel escaleert. Hoeveel Zwarte Pieten zij in de etalage afbeelden, en hoe (met of zonde rode lippen), mogen zij zelf bepalen ‘afhankelijk van de lokale context’. U begrijpt dat ik heel nieuwsgierig ben naar hoe ik de Stafmedewerkers aan de Frieswijkstraat straks zal aantreffen.

Begin van het einde
Volgens mij is het toch het begin van het einde. Door de steeds terugkerende discussies van de laatste jaren vergaat je toch de lol in het kinderfeest? Vieren we sowieso nog wel Sinterklaas in 2025? Misschien alleen nog maar Halloween? Een heerlijk commercieel feest waar niemand aanstoot aan kan nemen. Toch? Of krijgen we dan discussies vanuit de hoek van uitvaartverzekeringen en begrafenisondernemers die schande spreken als de zombies en Magere Heins over straat lopen. Of gaat de Partij voor de Dieren straks los op de dwangarbeid van de Paashaas die een telkens zwaarder mandje vol eieren moet rondsjouwen. En dan de vereniging van Dendrologen die vindt dat we de Dennenbomen moeten accepteren zoals ze zijn en niet mooier moeten maken met slingers en ballen. Dus wees gerust: met of zonder Zwarte Piet, er is altijd iets om over te zeuren.

2015-37

Over Monique van Rooyen
Monique is eigenaar van MOVARO proces|communicatie|advies en houdt zich bezig met belevingscommunicatie. Ze is een snelle en creatieve denker die in de analyse niet om de hete brij heen draait, in de oplossingen energie creëert en bij de implementatie de vaart er in houdt. Betrek Monique bij een project of proces en er ontstaat gegarandeerd beweging. Haar motto: echt effect door beleving!

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Marcelle Warringa, Merit Roodbeen, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke maandag een nieuwe column online.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen